Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Meer mensen voelen zich veilig bij sportevenementen

NOC*NSF24 dec. 2019

Regelmatig zijn Nederlanders aanwezig bij een sportwedstrijd of -evenement. Meer mensen ervoeren bij hun bezoek een gevoel van veiligheid in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit de Vrijetijdsomnibus 2018, een onderzoek van SCP in samenwerking met het CBS.

Behalve dat meer mensen zich veilig voelden bij een sportevenement, gaven ook minder mensen aan dat zij wangedrag gezien of meegemaakt hebben. In 2018 voelde 78% van hen zich meestal veilig rond sportwedstrijden. In 2012 was dit 72%. Sportliefhebbers uit het noorden voelen zich het meest veilig. Waarom mensen zich veiliger zijn gaan voelen bij sportwedstrijden is niet onderzocht.

Ondanks de groei van het percentage van mensen dat zich veilig voelden tijdens sportevenementen, is toch ruim een kwart van de ondervraagden getuigen geweest van wangedrag. Het ging hierbij vooral om schelden, pesten of treiteren. Een op de tien bezoekers was getuigen van lichamelijk geweld.

Vrijetijdsomnibus

De genoemde cijfers komen uit de Vrijetijdsomnibus 2018. Dit is onderzoek dat het SCP en het CBS samen uitvoeren onder ruim 3.000 Nederlanders van 6 jaar en ouder. Deze instituten herhalen dit onderzoek sinds 2012 om het jaar.


NOC*NSF 24 dec. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: