Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Duovoorzitterschap maakt einde aan presesloze periode bij Sparta’30

NOC*NSF25 nov. 2019

Van een voorzitterloze periode van een klein jaar, naar een situatie waarbij maar liefst twee personen de voorzittershamer hanteren. Bij Sparta ’30 uit Andel is men gelukkig met het voorzittersduo Frans Sterrenburg en Kees van der Linden. De bestuursvorm levert volgens hen veel voordelen op. “Het scheelt een slok op een borrel als je de voorzitterstaken kunt verdelen.”

Veel clubs ervaren moeite om bestuursleden te werven voor de vereniging. Zo ook Sparta ’30, dat bijna een jaar zonder voorzitter zat. De tijd die de job mogelijk in beslag neemt is in veel gevallen het struikelblok. Een duovoorzitterschap kan voor verenigingen die spelen met dit issue een oplossing zijn. “Hoe dat er in de praktijk uitziet? Heel simpel”, aldus Sterrenburg. “We hebben de onderwerpen verdeeld. Ik houd me meer bezig met de voetbaltechnische zaken, Kees pakt weer andere taken op.”

‘Geen eerste en tweede’

Van der Linden knikt. “Frans is het eerste aanspreekpunt als eerste voorzitter. We hebben al eens een aantal jaar samen in het bestuur gezeten. Frans destijds acht jaar als voorzitter, ik veertien jaar als secretaris. Zo kun je je wat meer richten op de zaken waar je goed in bent.” Sterrenburg schudt zijn hoofd en lacht. “Daar moet ik je toch even corrigeren Kees. We hebben geen eerste of tweede voorzitter, we doen het echt samen.”

Goed communiceren is de sleutel tot succes, beweren de mannen. “Je moet samen hetzelfde pad bewandelen en uit één mond praten. Niet dat de een wat zegt en dat de ander dan een heel andere mening verkondigt. Zo’n beetje iedere mail die we sturen, gaat ook even via de ander.”

Thuisfront blij

Sterrenburg vervolgt: “Communiceer je goed, dan zijn er eigenlijk alleen maar voordelen. Je hebt bijvoorbeeld minder verplichtingen als je de taken scheidt. Het vergt nogal wat van je om dit alleen te doen. Dat horen we ook vaak bij andere verenigingen. ‘Hoe doen jullie dat’, is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. “Maar daarna volgt vaak ook; ‘ik zou willen dat wij dat hier ook zo geregeld hadden’.”

Het spreekt voor zich dat de voorzitters het iedereen kunnen aanraden. “Zeker in een tijd waarin het zo verdraaid lastig is om vrijwilligers te vinden, raad ik het zeker aan”, aldus Van der Linden. “Het werkt bevrijdend”, vult Sterrenburg hem aan. “Ook voor het thuisfront. Die moet het er ook mee eens zijn hè, dat je zo vaak van huis bent. Het scheelt een slok op een borrel als je de voorzitterstaken kunt verdelen.”

Dit artikel is tot stand gekomen met de bijdrage van KNVB Assist.


NOC*NSF 25 nov. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: