Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De clubkas spekken door zwerfvuil op te ruimen

NOC*NSF08 nov. 2019

Sport- en cultuurverenigingen in de gemeenten Olst-Wijhe, Deventer, Kampen en Zwolle hebben op ludieke en milieuvriendelijke wijze de clubkas gespekt. Vrijwilligers van de clubs zijn er gezamenlijk op uit gegaan om zwerfafval op te ruimen langs de oevers van de IJssel. Daarmee hebben zij niet alleen een bijdrage geleverd aan een schoner milieu, maar ook 250 euro verdiend voor de vereniging.

Plasticsoep

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluiten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel. De vier gemeenten leverden elk vijf clubs af. Elke vereniging kreeg een oevergedeelte van één of twee kilometer toegewezen om afvalvrij te maken.

De opruimacties langs de rivier zijn onderdeel van ‘Schone Rivieren’, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee.

Dataverzameling

Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2020 gaan de eerste ‘citizen scientists’ op pad gaan langs de IJssel. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Dit artikel is tot stand gekomen met de bijdrage van De Stentor.


NOC*NSF 08 nov. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: