Plasticsoep
Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluiten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel. De vier gemeenten leverden elk vijf clubs af. Elke vereniging kreeg een oevergedeelte van één of twee kilometer toegewezen om afvalvrij te maken.
De opruimacties langs de rivier zijn onderdeel van ‘Schone Rivieren’, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee.
Dataverzameling
Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2020 gaan de eerste ‘citizen scientists’ op pad gaan langs de IJssel. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.
Dit artikel is tot stand gekomen met de bijdrage van De Stentor.