Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Veilig Sportklimaat: met workshops je kader ondersteunen

NOC*NSF03 jul. 2019

Een veilige sportomgeving is belangrijk. Als clubbestuur probeer je daar alles aan te doen. Een mooi voorbeeld hoe dat kan, zie je bij De Hazenkamp Gymsports in Nijmegen. Volgens voorzitter Merijn Berendsen is een veilig sportklimaat iets waar je je als club continu mee bezig moet blijven houden. Daarom organiseerden ze in Nijmegen een speciale workshop voor hun trainers.

Via NOC*NSF werd er een workshopleider bereid gevonden om het een en ander te vertellen over Veilig Sportklimaat. “We zijn bewust gestart met de mannelijke trainers. Naar hen wordt, of we het daar nou mee eens zijn of niet, toch anders gekeken. Daarom leek het ons interessant om samen te kijken naar wat wel en niet wenselijk is en wat ze in de praktijk tegenkomen. We willen ze uiteindelijk beschermen tegen onhandige gedragingen en hen bewust maken van hun voorbeeldrol. Niet alle jonge trainers realiseren zich wat de impact is van hun gedrag, zowel in positieve als in negatieve zin.” vertelt Berendsen.

Zelf was Berendsen namens het bestuur ook aanwezig bij de workshop. “Het was een nuttige en leerzame avond met veel interactie. Er kwamen tijdens de bijeenkomst bovendien ook aardig wat vragen.”

Vragen en discussie

Die vragen gingen onder andere over de procedures rondom social media en over het creëren van een veilige sfeer tijdens de les. “Het klinkt heel logisch dat je op Facebook bevriend bent met je train(st)er, maar de vraag is of dat soort dingen wenselijk zijn en of men hier rekening mee houdt op het moment dat ze (privé-) posts plaatsen. Daar moeten we ons over buigen.”

De juiste handvaten en tips meegeven aan de trainers was volgens Berendsen dan ook één van de belangrijkste pijlers van de workshop. “We gaan wat dat betreft ook aan de slag met de veiligheid voor ons kader. Voorafgaand aan de workshop waren we toch meer bezig met het creëren van een veilige omgeving voor sporters. Dat het kader ook kwetsbaar is of kan zijn was iets dat minder in beeld was. Daar willen we wel meer mee aan de slag.”

Vervolg

De workshop krijgt wat dat betreft zeker een vervolg. “Er zijn dingen die we nu binnen de club gaan oppakken, zoals bijvoorbeeld dat onderwerp over social media. Maar uiteindelijk willen we de workshop in een uitgebreide variant aan het hele kader aanbieden. We moeten ervoor zorgen dat mensen met dit onderwerp bezig blijven. Het is namelijk nooit af of perfect.” 

Het Veilig Sportklimaat staat daarom ook prominent op de bestuursagenda, weet Berendsen. “We zijn natuurlijk alweer druk met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen en willen dan dit soort dingen ook meepakken.”


NOC*NSF 03 jul. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: