Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Keren jongeren sportverenigingen de rug toe?

NOC*NSF21 mei 2019

Afgelopen jaar waren twee op de vijf Nederlanders tot 18 jaar (39,6%) lid van een sportvereniging. Bij volwassenen lag dat gemiddelde aanzienlijk lager (21,2%). Vooral in de pubertijd schrijven jongeren zich massaal uit bij hun sportclub. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ van NOC*NSF.

De daling in lidmaatschappen is te zien tijdens de middelbare schoolperiode. Waar op veertienjarige leeftijd nog bijna 60% van de jongeren lid is van een sportvereniging, is dat bij twintigjarigen gehalveerd naar 30%. Dat betekent niet dat de jongeren stoppen met sporten en bewegen. Ze kiezen alleen vaker voor sporten die worden gedaan buiten verenigingsverband, zoals hardlopen of fitnessen. Ook ‘nieuwe’ sporten als survivalrun zijn aan een opmars bezig. Over 2018 is er zelfs een lichte stijging in sportdeelname te zien onder de groep jongeren 15 t/m 19 jaar.

Richard Kaper, Manager Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Jongeren willen sporten waar en wanneer het ze zelf uitkomt. Dat betekent niet dat ze per se weg willen bij hun vereniging, maar vaak wel dat het clubaanbod niet aansluit op hun behoefte. Daar waar verenigingen weten in te spelen op die behoefte, zie je dat jongeren lid blijven. Zo zijn er clubs die na een wedstrijd op het veld, ook een game-toernooi organiseren in het clubhuis. Zo houd je jongeren betrokken.”

Koen Breedveld, voormalig wetenschappelijk sportonderzoeker bij het Mulier Insituut en de Radboud universiteit, directeur Reddingsbrigade: “Heel veel mensen willen sporten en bewegen, als het maar op hun manier mag. Daar moeten bonden en andere sportaanbieders op aanhaken. Een attractief, laagdrempelig en toegankelijk sportaanbod. De vereniging is daar een geschikt instrument voor.”

Rapport

Het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen over de afgelopen vijf jaar op het gebied van sportdeelname in Nederland. Het rapport is samengesteld op basis van onderzoek over sportdeelname uitgevoerd door Ipsos onder 37.000 respondenten (5 t/m 80 jaar) in opdracht van NOC*NSF en de jaarlijkse lidmaatschapcijfers van alle sportbonden aangesloten bij NOC*NSF.

Download het rapport


NOC*NSF 21 mei 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: