Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Help andere sportclubs aan meer vrijwilligers

NOC*NSF23 mei 2019

Bestuurders, trainers, coaches, veldonderhouders, barmedewerkers. Ze zijn onmisbaar voor de sport. We hebben een sterke clubcultuur in ons land en daarbij maken de vrijwilligers het verschil. Maar sportclubs hebben het steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Steeds minder mensen zijn bereid om op structurele basis vrijwilligerstaken bij sportclubs op zich te nemen, bijvoorbeeld voor het bestuur, bardienst of teambegeleiding. Daarom zoeken het ministerie van VWS en Sportinnovator naar oplossingen die sportclubs helpen om meer vrijwilligers aan zich te binden.

In het Nationaal Sportakkoord is de ambitie opgenomen om te zorgen voor vitale sportaanbieders. Een belangrijke uitdaging hierbij is dat het voor sportclubs moeilijker wordt om structureel vrijwilligers aan zich te binden. 14% van de verenigingen heeft een tekort aan vrijwilligers, en 40% van de verenigingen heeft een tekort aan (opgeleide) trainers en coaches. Ook is het vrijwilligerskader van de meeste sportverenigingen nog niet zo inclusief en divers als de vereniging zelf. Daar komt bij dat een functie als bestuurslid of vrijwilliger bij een sportclub soms ook kampt met een imagoprobleem, terwijl het wel een goede toevoeging kan en zou moeten zijn op een cv.

Besturen van sportclubs kunnen al cursussen of trainingen volgen om vrijwilligersbeleid vorm te geven. Als aanvulling daarop zijn het ministerie van VWS en het Topteam Sport op zoek naar nieuwe innovatieve oplossingen en concepten die sportclubs concrete tools geven om meer vrijwilligers te werven, de waardering van vrijwilligers te vergroten en te zorgen dat alle activiteiten op de sportclub ook worden ingevuld.

Heeft jouw vereniging dé oplossing? Dan ontvangen zij graag jullie pitch! De beste inzendingen maken kans op een budget van maximaal € 100.000,- om hun oplossing door middel van pilots door te ontwikkelen tot een werkend product.

Je kan je pitch insturen via de challenge-pagina op Starthubs. Daar vind je ook meer informatie over deze innovatiechallenge van VWS en Sportinnovator.


NOC*NSF 23 mei 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: