Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

E-sports om jeugd aan het sporten krijgen

NOC*NSF22 mei 2019

Hoe krijg en houd je de jeugd van tegenwoordig aan het sporten en bewegen? Daar zijn heel veel sportverenigingen mee bezig. In Soesterberg heeft voetbalvereniging SEC een supercreatief idee uitgewerkt om de jeugd aan het sporten te krijgen: zij bieden een combinatie van echt voetbal en E-sports als lidmaatschap aan. Je kan er dus gamen, maar alleen als je ook mee sport. Zo willen ze de inactieve jeugd weer naar hun club halen.

Wat doen jongeren graag? Bij voetbalvereniging SEC stelde men vast, dat E-sports dé vrijetijdsbesteding is van de jongeren, die vroeger voetbalden. Dus besloot men dat idee uit te werken. Vanaf het nieuwe seizoen 2019/2020 biedt de club een lidmaatschap aan, wat een combinatie is van echt voetbal en E-sports. Bestuurslid Marco Valkenburg is in zijn nopjes met deze ontwikkelingen binnen zijn club: "Natuurlijk is dit waanzinnig gaaf, maar wat wij met name erg belangrijk vinden is het sociaal maatschappelijke aspect. Het lidmaatschap is namelijk niet alleen voor Esport, maar is altijd in combinatie met het ‘echte balletje trappen’. Hiermee gaan we gamende jongeren aan ons binden, die hierdoor niet alleen van de bank af zullen komen maar dus ook gezond, actief en sociaal bezig gaan." Voorzitter Anthony Klarenbeek vult aan: "En eerlijk is eerlijk, we hebben geen gemakkelijke periode achter de rug de afgelopen jaren als vereniging. Daardoor wordt je gedwongen om inventief te zijn, en we kunnen wel stellen dat we dat zijn met deze ontwikkeling. We zijn tenslotte de eerste in Nederland op amateurniveau!"

Sporten en gamen

Het e-sports lidmaatschap is alleen mogelijk in combinatie met een voetbal lidmaatschap. Hierin is een combinatie met ieder huidig voetbal lidmaatschap, behalve de kabouters, mogelijk. Er kan dus gegamed worden, maar er moet zeker ook gevoetbald worden. Het sportaanbod wordt aangepast, zodat het inactieve jongeren ook aanspreekt om live te gaan sporten. Jongeren zullen samen met elkaar gamen en vervolgens samen voetballen. Iedereen vanaf 7 jaar oud kan zich aanmelden op www.vvsec.nl/esports.

Kantine omgebouwd

Voor het e-sporten wordt de sportkantine van SEC twee keer per week omgebouwd tot e-sports accommodatie, waar leden met het nieuwe e-sports lidmaatschap tegen elkaar kunnen gamen op verschillende spelconsoles. Er wordt gegamed op 4K televisies met de beste spelconsoles en er is keuze uit allerlei verschillende games. Om het nóg leuker te maken wordt er zelfs een eigen FIFA eCompetitie opgezet. Dit is een competitie waarbij deelnemers gedurende het hele seizoen officiële wedstrijden spelen van het voetbalspel FIFA 19 en strijden om de beste FIFA-speler van SEC te worden. Deelname aan de FIFA eCompetitie is een aanvulling op het gewone e-sports lidmaatschap.

Openingsevenement

Tijdens het weekend van 1 en 2 juni wordt de e-sports-accommodatie geopend met een knallend openingsevenement. De goede combinatie van sportiviteit en gamen is een prachtig voorbeeld van vernieuwend sportaanbod!


NOC*NSF 22 mei 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: