Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Met lespakketten de schaatssport promoten: grijp je kans als club!

NOC*NSF23 jan. 2019

Dit seizoen heeft de KNSB een tweede druk uitgebracht van de lespakketten voor scholen om de schaatssport te promoten. Dé kans voor schaatssportverenigingen om door samenwerking heel veel kinderen kennis te laten maken met de sport!

De KNSB verspreidde in 2017-2018 al 100.000 lespakketten en deze winter verscheen de tweede druk voor nieuwe scholen. Het interactieve lespakket is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in de groepen 3/4, 5/6 en 7/8. In de werkboekjes komt de veelzijdigheid van het schaatsen aan bod, met onderwerpen als het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inline-skaten. Leerlingen leren over veiligheid op de schaatsbaan en ze kunnen oefeningen doen, alles om ervoor te zorgen dat de leerlingen straks goed voorbereid op het ijs staan.

St. Joseph School Leiden

De St. Joseph School in Leiden maakt al twee jaar gebruik van het lespakket van de KNSB om kinderen enthousiast te maken voor de schaatssport. Gymleerkracht Sander van Weerlee is zeer te spreken over het pakket, dat door vrijwel alle leerkrachten van de school wordt gebruikt. Van Weerlee hoorde via-via over de lespakketten. “Het leek mij de ideale manier voor kinderen om meer over schaatsen te weten te komen.”

 ‘Week van het schaatsen’

“Bij ons op school is er ’s winters altijd al veel aandacht voor schaatsen”, zegt Van Weerlee. “Naast het schoolschaatsen doen we jaarlijks mee aan het schaatstoernooi voor de groepen 3 tot en met 8, dat de gemeente Leiden organiseert. Daarnaast is er voor groep 6 altijd ‘de week van het schaatsen’, waarbij ieder kind het ijs op gaat. De kinderen krijgen dan clinics van trainers uit de regio.”

Het lesmateriaal van de pakketten bestaat uit interactieve werkboekjes van 16 pagina’s en een online docentenhandleiding. Ter aanvulling op de werkboekjes zijn er filmpjes van de verschillende schaatsdisciplines. Volgens Van Weerlee zijn de boekjes goed te gebruiken op school. “Ik heb aan de andere leraren voorgesteld de lespakketten te gebruiken als de kinderen klaar zijn met hun reguliere werk. In de boekjes staan ook puzzels en handige informatie. De kinderen leren iets nieuws en het is weer eens wat anders dan rekenen of taal.”

‘Promoten de sport met z’n allen’

Scholen kunnen pakketten kosteloos bestellen en hoeven alleen maar de verzendkosten te betalen. Van Weerlee zou andere scholen dan ook zeker aanraden een lespakket te bestellen. “De kinderen vinden het ook erg leuk om mee te werken. Ze weten nu wat schaatsen is en komen met de sport in aanraking. We betrekken bij ons schaatstoernooi ook altijd de lokale schaatsverenigingen in de hoop dat ze nieuwe leden mogen verwelkomen. Zo promoten we met z’n allen de schaatssport.”

Kijk hier voor meer informatie over de lespakketten. En attendeer lokale scholen op de mogelijkheden, wie weet vindt jouw club ook zo'n enthousiaste leerkracht!


NOC*NSF 23 jan. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: