Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Afvalscheiding binnen de club: nog niet zo simpel

NOC*NSF07 dec 2018

Eigenlijk lijkt het heel simpel: thuis scheidt vrijwel iedereen zijn afval, maar bij veel sportclubs lukt dat nog niet. Vreemd, toch? Waar ligt dat aan? En wat kunnen we eraan doen?

De belangrijkste reden waarom het voor sportclubs zo veel moeilijker is om aan afvalscheiding te doen, is dat een sportvereniging in de wet wordt aangemerkt als een bedrijf. Dat betekent dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun afvalstromen. Ze moeten dus zelf een contract afsluiten met een afvalverwerker.

En dat kost veel geld. Het afval gescheiden aanleveren en op laten halen is zó duur, dat veel clubs dat niet kunnen betalen. Het afval niet-gescheiden op laten halen is goedkoper. Zijn daar geen oplossingen voor te bedenken? In enkele gemeenten wordt daar zeker over gesproken.

Hardenberg

Bijvoorbeeld in Hardenberg, waar gemeenteraadslid Rein Jonkhans kortgeleden dit probleem bij BenW heeft aangekaart. “Sportclubs zouden onder de gemeentelijke regeling met het Afvalfonds moeten vallen. Zie sportclubs niet meer als een bedrijf, maar als een huishouden. Zorg dat de afvalverwerker ook deze clubs in de routes opneemt en geef hen containers om hun afval gescheiden aan te bieden”, stelt Jonkhans. “De meeste clubs willen hun afval best gescheiden aanleveren”, zegt Jonkhans. “Laten wij hen dan rond de afvalscheiding faciliteren en helpen. Daar ligt een taak voor gemeenten en wij geven het goede voorbeeld aan de jeugd. Die leert thuis ook om afval te scheiden, dus waarom dan niet op de sportvereniging?”

Deventer

Ook in Deventer stelt de gemeenteraad vragen over de afvalscheiding bij sportclubs. Hoe zit het nou precies met de inzameling van afval bij onder meer sportverenigingen en scholen in Deventer? Hoe kan het die clubs en organisaties makkelijker worden gemaakt gescheiden in te zamelen? En waarom betalen verenigingen veel geld voor het ophalen van al het afval, terwijl de gemeente stelt dat het goedkoper kan door bakken voor PMD-afval te plaatsen? Bij voornamelijk clubs is daar onduidelijkheid over. Bij SV Schalkhaar nemen vrijwilligers regelmatig zakken vol plastic mee naar huis.

De Meern

Binnen de gemeente De Meern heeft men afvalscheiding ingevoerd. Sinds begin 2017 wordt op het hele sportpark/clubgebouw van V.V. De Meern wordt aan afvalscheiding gedaan. Piet Eversdijk van V.V. De Meern plaatst daar wel enkele kanttekeningen bij: "Ik kan stellen dat we de nodige ervaring hebben opgedaan met invoeren van het systeem. Dat vergt echt een behoorlijke inspanning van de vereniging. Eigenlijk is het alleen aantrekkelijk als het PBP-afval gratis door de gemeente wordt afgevoerd."

Eversdijk geeft verder aan dat de stelling dat 60% als PBP afval is af te scheiden bij hun vereniging bij lange na niet gehaald wordt. "Bij onze vereniging komen we met gescheiden inzamelen en zelfs aanvullende na-scheiding niet verder dan ca. 35%."

Geef ervaringen door!

Welke ervaringen heeft jouw club met afvalscheiding? Deel vooral ideeën, om meer clubs te helpen. Want als we het makkelijker maken, dan is dat goed voor milieu én portemonnee!


NOC*NSF 07 dec 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: