Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

FC Axel loopt voorop met eigen AVG-dossier

NOC*NSF02 nov. 2018

Hij zou een lopend AVG-dossier zijn, zo kopte de lokale media. FC Axel-voorzitter Nic Heijens lacht. “Je moet niet alles geloven wat er in de media staat hè.” Toch is het niet helemaal buiten de waarheid. “Ik heb er veel tijd in gestoken om alles op orde te krijgen. Dat klopt wel.”

Sinds mei van dit jaar is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze wet versterkt de positie van de mensen van wie persoonsgegevens worden verwerkt. Organisaties die persoonsgegevens verwerken, waaronder dus voetbalclubs, hebben sindsdien meer verplichtingen gekregen om op een juiste manier om te gaan met deze gegevens. Concreet houdt dit in dat verenigingen moeten opschrijven hoe zij omgaan met persoonsgegevens van hun leden, vrijwilligers en fans. Met deze documentatieplicht kunnen clubs aantonen dat zij voldoen aan de AVG.

AVG-dossier
Toen FC Axel-voorzitter Nic Heijens begin dit jaar hoorde over de nieuwe wetgeving ging hij er gelijk mee aan de gang. Hij las zich uitvoerig in en bouwde voor zijn vereniging een heus AVG-dossier op. “Ik vind het belangrijk om dat uitvoerig en volledig te doen”, vertelt hij. “Omdat ik vind dat je die plicht hebt als vereniging van zeshonderd leden.” Dat andere verenigingen het lastige materie vinden? Hij knikt resoluut. “Dat is het ook. Maar het is wel zaak om het goed te regelen en niet je kop in het zand te steken.”

Stappenplan
In het AVG-dossier van FC Axel is in verschillende rubrieken vastgelegd hoe er met de persoonsgegevens wordt omgegaan. “Daarin beginnen we met de vraag wat het AVG-dossier is en waarom het er is gekomen”, aldus de preses. Ook de AVG-verklaring, verkregen door het stappenplan van de Stichting AVG voor Verenigingen te volgen, is in het dossier opgenomen. “Dat is een enorme hulp geweest. Een aanrader voor verenigingen die niet weten hoe ze moeten beginnen.”

Benieuwd hoe FC Axel met de belangrijke thema’s binnen de AVG aan de slag is gegaan en de informatie ook zorgvuldig heeft vastgelegd in zijn AVG-dossier? Lees het uitgebreide artikel op KNVB Assist, het kennisplatform van de KNVB voor bestuurders, scheidsrechters, trainers en wedstrijdsecretarissen.


NOC*NSF 02 nov. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: