Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Alle kinderen het plezier aan bewegen laten ervaren

NOC*NSF22 nov. 2018

Met de Kerstvakantie in aantocht zijn er weer heel wat clubs in de weer om leuke activiteiten te bieden aan schoolgaande jeugd. Zo ook Turnoss Oss: hun apenkooitoernooi is een enorm succes! Ze wonnen met hun initiatief kortgeleden een springplank in een prijsvraag van de KNGU. Het toernooi is niet voor de eigen leden, maar voor álle schoolgaande jeugd in Oss. Daarmee kweekt de club veel goodwill. Dat het misschien ook nieuwe leden oplevert, is een mooie bijkomstigheid.

Tijdens de The Connection bijeenkomsten in oktober kon je als club een springplank winnen door een filmpje in te sturen, waarmee je de andere deelnemers inspireerde. Vijf winnaars kwamen daarbij uit de bus. Hier het winnende filmpje uit de bijeenkomst in Helmond: dat was afkomstig van Turnoss Oss.

Joan Abrahams is maar al te trots op de gewonnen springplank. Maar nog veel meer voldoening geeft het om te zien hoe enthousiast andere clubbestuurders (en de KNGU) reageren op hun NK Apenkooien! “Het is prachtig, dat dit project zo’n vlucht genomen heeft. We hopen dat er nog veel meer clubs mee aan de slag gaan!”

Het idee deed Turnoss op tijdens het NK in Ahoy in 2009. “Daar was een apenkooiparcours aangelegd voor de Rotterdamse jeugd. En wij dachten: kunnen wij daar als club niet ook iets mee doen? In Oss was er in de kerstvakantie altijd een schoolvoetbaltoernooi, en wij besloten daarbij aan te sluiten met een apenkooitoernooi.”

Bedoeld voor heel Oss

In 2012 werd het toernooi de eerste keer georganiseerd. Heel bewust benaderde Turnoss daarvoor alle scholen en verenigingen in Oss, omdat het niet bedoeld was als vakantieactiviteit voor de eigen leden, maar voor alle jeugd. Abrahams: “Voor de eigen leden hadden we altijd al activiteiten, dit was echt bedoeld om de jeugd in de kerstvakantie de mogelijkheid te geven zich te bewegen. En apenkooien vinden vrijwel alle kinderen leuk. Daarnaast wordt het op scholen steeds minder gedaan, wat we jammer vinden. Daar zouden dan verzekeringstechnische redenen voor zijn, maar wij hebben dat uitgezocht en dat hoeft geen probleem te zijn. Wij leggen ook geen losse hoepels op de grond, waar kinderen dan over uit kunnen glijden, we houden de veiligheid uiteraard goed in de gaten. Maar er is geen enkele reden om dit niet te organiseren.”

Draaiboeken

Turnoss heeft inmiddels complete draaiboeken kant en klaar liggen om het toernooi te organiseren. Dat is maar goed ook, want het aantal deelnemers is flink gegroeid. Voor dit jaar hebben zich inmiddels al 74 teams ingeschreven. De duur van het evenement is ook gegroeid van één dagdeel naar twee volle dagen, waarbij de groepen 7 en 8 zelfs naar de avond verplaatst zijn.

De draaiboeken worden door de club graag beschikbaar gesteld aan andere gymclubs. Abrahams: “Het was de opdracht van stagiair Jeroen van de Pol om een draaiboek te maken. Dat is een mooi document geworden. Vorig jaar heeft Jeroen het doorgestuurd aan zes andere gymclubs. Ik hoop dat ze het op gaan pakken!”

Naamsbekendheid

Wat heeft het evenement Turnoss Oss gebracht? Abrahams: “Naamsbekendheid! Iedereen in Oss kent ons nu, en wij vinden het mooi dat we eraan bijdragen dat de jeugd in Oss in de kerstvakantie leuke beweegactiviteiten heeft. Die goodwill zie je terug als een kind later lid wil worden van een gymclub.”

Kom een kijkje nemen!

Overweegt jouw club om dit in jouw gemeente ook op te zetten? En wil je zien wat er bij komt kijken? Turnoss nodigt belangstellende bestuurders van harte uit een kijkje te komen nemen! Op 3 en 4 januari 2019 is het zover! Voor meer informatie stuur je een mail naar apenkooi@turnoss.nl of kijk je op de website.

 

 


NOC*NSF 22 nov. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: