Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Subsidie voor jouw club? Onderzoek loont!

NOC*NSF26 okt. 2018

Soms komen er lokale initiatieven voorbij die eigenlijk voor elke sportvereniging heel bruikbaar zijn of op zijn minst inspireren om zelf aan de slag te gaan. Vrijdag 5 oktober jl. was ook zo’n moment. Toen startte in de provincie Overijssel de subsidieregeling Samen voor Elkaar. De provincie daagt  sportclubs, buurtverenigingen en gemeenten uit nieuwe initiatieven te ontwikkelen om gezond(er) leven en bewegen, maar ook sociale binding te stimuleren. Een ingenieus plan kan rekenen op maximaal 3.000 euro aan steun. Dat is aantrekkelijk voor organisaties in Overijssel, maar zo zijn er in heel Nederland veel meer mogelijkheden.

Veel sportclubs zien best de waarde van nieuwe initiatieven om sport een bewegen te stimuleren en willen, zeker als er financiële steun mogelijk is, daarvoor graag in actie komen. Een veelgehoorde vraag is dan echter: waar vind ik of ik aanspraak kan maken op subsidie? De hoeveelheid en verscheidenheid aan subsidies is groot en dat maakt de weg naar de voor jou geschikte subsidie niet altijd makkelijk. Door de juiste bronnen te raadplegen, kom je echter een heel eind. Dat vraagt wat tijd en aandacht, maar hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.

Wat bieden jouw lokale overheden?Het lijkt een open deur, maar subsidies zoals Samen voor Elkaar in Overijssel zijn heel vaak goed te vinden op de website van de provincie of de gemeente. Zo staat
Samen voor Elkaar op de website Overijssel.nl bij de subsidies duidelijk onder het kopje ‘Subsidies: nieuw of binnenkort afgelopen’. Maar ook op de websites van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Limburg kun je overzichtelijk zoeken naar beschikbare subsidies. En voor gemeenten geldt hetzelfde. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de gemeente Haarlemmermeer of Ronde Venen. Vermoedelijk is op de website van jouw gemeente op dezelfde wijze na te gaan welke subsidies beschikbaar zijn.

Subsidiedatabase

Heel bruikbaar (en misschien wel onmisbaar) is verder de Database Sportsubsidie, beschikbaar gesteld door het Kenniscentrum Sport en te gebruiken na aanvraag van een login. Het grote voordeel van de database is dat het alleen subsidies en fondsen betreft binnen het domein sport, waardoor de relevantie van het gehele subsidie-aanbod een stuk groter is dan bij een willekeurige provincie of gemeente. Let wel op, de database bevat net zo goed opties die voornamelijk bruikbaar zijn voor gemeenten en minder voor sportclubs. Door goed in beeld te hebben wat je zoekt en vervolgens het programma stap voor stap te doorlopen, kun je echter heel gericht zoeken.  

Kom in actie!

Er zijn veel subsidiemogelijkheden voor sportverenigingen. Dat is prettig, maar levert ook een aanzienlijk risico op dat je financiële steun misloopt omdat je niet wist van het bestaan van een bepaalde subsidie. Door genoemde bronnen en hulpmiddelen te raadplegen, is die kans een stuk kleiner.

Heb je toch het gevoel dat je in jouw gemeente niet alle informatie hebt gevonden die je zoekt? Neem dan contact op met de gemeente en leg je situatie voor. Voor alle mogelijke subsidies geldt: wil je weten wat er beschikbaar is en hoe je er aanspraak op kunt maken, dan moet je enig onderzoek doen. Dat kost tijd, maar is de moeite vaak meer dan waard! Benieuwd wat voor jouw club de subsidiemogelijkheden zijn? Kom in actie!


NOC*NSF 26 okt. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: