Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De Groene Club, stap voor stap actief in heel Nederland voor verduurzaming sportaccommodaties

NOC*NSF17 okt. 2018

‘Ga voor een volle clubkas en lage broeikas’. Dat is het motto van De Groene Club, het project dat de KNVB heeft opgericht om binnen relatief korte tijd de amateurclubs te verduurzamen. De website Degroeneclub.nl rekent voor dat sportverenigingen met de voorgestelde energiebesparende maatregelen gemiddeld 7000 euro kunnen besparen.

Na een twintigtal pilotprojecten in samenwerking met de KNLTB en de KNHB, mailde de voetbalbond begin deze maand clubs in de regio Gelderland en Zuid-Holland om de interesse te peilen in verduurzaming van de accommodatie. "We gaan De Groene Club gefaseerd uitrollen over het land, want we kunnen niet iedereen tegelijk verwerken", vertelt Marc Nipius, MVO-manager van de KNVB tegenover Sport & Strategie. "Door per regio te werken, kunnen we voorlichtingsbijeenkomsten houden in de buurt van de gemailde verenigingen. Ook verwachten we schaalvoordelen in de offertes van de installateurs, wanneer we aanvragen kunnen bundelen. We hebben een week na de eerste mail al ruim honderd aanmeldingen binnen.”

Werkwijze

In De Groene Club wordt samengewerkt met energieleverancier Essent, maar voor een energiescan en plan van aanpak komt een onafhankelijk partij langs. "Essent mag dan wel als eerste een offerte uitbrengen op basis van 'best value': de beste verhouding van prijs, kwaliteit, service en garantie. Het is echter aan de club om dan te beslissen of ze dit willen of dat ze zelf de markt nog op gaan", legt Nipius uit. "Het is geen probleem als de vereniging een andere partij inschakelt bij de uitvoering. De onafhankelijke deskundige kijkt bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de lichtinstallatie voor de komst van LED-verlichting, de verwarmingsketel, isolatie en of het mogelijk is om zonnepanelen op het dak van het clubhuis te plaatsen.”

Investering

De investeringskosten zijn aanzienlijk, ze kunnen variëren van 30.000 tot 50.000 euro. De KNVB adviseert de clubs om daarvoor de eigen reserves aan te spreken, maar als dat niet lukt, een beroep te doen op de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). "Bij enkele deelnemende clubs aan de pilot blijkt dat ze minder geld kwijt zijn aan de rente en de aflossing van de lening dan wat ze daarvoor maandelijks aan gas en stroom uitgaven. In andere gevallen blijkt de terugverdientijd één of twee jaar te zijn.” Crowdfunding kan ook een optie zijn, zo stelt de KNVB.

Bekijk de informatie van de SWS

Heb je met jouw club verduurzamingsplannen en wil je meer weten over De Groene Club? Neem dan een kijkje op Degroeneclub.nl.


NOC*NSF 17 okt. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: