Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

AV Spado met Team:Fit effectief aan de slag voor gezonder kantine-aanbod

NOC*NSF31 okt. 2018

Via Team:Fit, het programma vanuit Jongeren Op Gezond Gewicht voor gezondere sportkantines, werken steeds meer sportclubs aan een gezonder aanbod in hun kantine. De Atletiekunie is sinds enige tijd partner van Team:Fit om nog nadrukkelijker in te kunnen zetten op gezonde voeding bij de verenigingen. Atletiekvereniging Spado is zo’n club. Begin 2018 vroeg een betrokken lid zich af waarom de club niet aan de slag ging met een gezonder kantine-aanbod. Dat was niet gericht aan dovemans oren. Spado kwam in actie en heeft inmiddels het predicaat ‘zilver’ van Team:Fit.

“Zo moeilijk was het helemaal niet”,  zegt Mireille Hoetelmans, clubhuisbeheerder van Spado. De bal kwam echt aan het rollen toen in het voorjaar de F!TFabriek, de aanjager voor sport en bewegen vanuit de gemeente Bergen op Zoom, een bijeenkomst voor sportverenigingen organiseerde op het sportpark waar ook Spado de accommodatie heeft. Er was geen sprake van een levensgrote opkomst, maar Spado was present en deed optimaal zijn voordeel met de aanwezigheid van een coach vanuit Team:Fit.

De Kantinescan

Een logisch startpunt is vrijwel altijd de Kantinescan. De Team:Fit-coach, Irene Walk, deed de scan samen met Hoetelmans. “Eigenlijk bleek dat we al goed op weg waren”, aldus Hoetelmans. “Brons zouden we zonder aanpassingen al halen, dus besloten we voor zilver te gaan.” Want zo werkt het bij Team:Fit. Je gaat als club aan de slag om naast de bestaande snacks en maaltijden gezondere opties aan te bieden en uiteindelijk kun je daar drie niveaus in bereiken: brons, zilver en goud.

Zaken die de kantinebeheerder veranderde bij Spado waren onder andere het toevoegen van popcorn aan het snackassortiment en minder soorten chips aanbieden, gratis appels ter beschikking stellen aan leden en bezoekers, verschillende gezonde broodjes toevoegen en de hele zoete drankjes uit het assortiment halen. “Frituur hadden we al niet, dus dat was makkelijk. We hebben wel bitterballen uit de airfryer, maar die worden niet vaak besteld.”

Atletiekverenigingen open voor gezondheid

Regelmatig probeert Hoetelmans nieuwe producten uit. Laatst nog had ze Chinese rijstwafels met zeewier in de aanbieding. “Mijn gasten zijn daar wel voor in. Die vinden het leuk om dat soort dingen te proberen. Atleten zijn sowieso met gezondheid en voeding bezig. Ik denk dat een gezonde sportkantine bij een atletiekvereniging makkelijker te realiseren is dan bij een voetbalclub.”

Dat idee heeft Sandra de Jonge, projectmedewerker breedtesport bij de Atletiekunie, ook. Inmiddels hebben dertig clubs de Kantinescan gedaan en acht daarvan hebben nu het certificaat brons, zilver of goud. De Jonge: “Als Atletiekunie vinden wij het onze taak om bij te dragen aan het maatschappelijk belang van sport, bewegen en gezondheid. Wij vinden dat de kantine bij clubs een gezonder aanbod moet hebben. Net zoals dat het nu heel normaal is dat er in clubhuizen niet meer gerookt wordt en steeds meer verenigingen geheel rookvrij worden.”

De Jonge merkt dat steeds meer besturen en kantinebeheerders openstaan voor het initiatief om het aanbod in de kantine gezonder te maken. De Jonge: “Een gezondere kantine betekent echt niet dat er geen frietje meer gegeten kan worden. Maar er moet voldoende gezond aanbod zijn.”

Gezondere opties op ooghoogte

Bij Spado ging het proces naar een gezondere kantine vrij eenvoudig, al moesten sommige barmedewerkers even wennen. Hoetelmans: “Een aantal vrijwilligers werkt in de horeca. Dus toen we de populaire dranken met relatief veel suiker onderin de koelkast plaatsten in plaats van op ooghoogte, was dat vreemd voor ze. Wij brengen nu via bepaalde plaatsingen onze gezondere opties extra onder de aandacht.”

Daar heeft Team:Fit Coach Walk Hoetelmans mee geholpen. Na de Kantinescan hebben de twee regelmatig contact gehad. “Dat ging heel eenvoudig. We hadden met name vragen over hoe je gezondere keuzes promoot. En als ik nu vragen heb, dan kan ik ook contact met Irene opnemen.” De leden van Spado zijn inmiddels gewend aan hun nieuwe kantineaanbod. “Als de appels op zijn, dan krijg ik vragen”, zegt Hoetelmans lachend. “Zeker ouders vinden het een pré als hun kind in een gezonde omgeving terechtkomt. Dus ook voor ledenwerving werkt een gezonde sportkantine positief. En zo moeilijk is het echt niet. Je moet alleen zorgen dat er een of twee enthousiaste mensen zijn die het oppakken en het gewoon doen.”

Wil jij met jouw vereniging ook werk maken van gezondere voeding in de kantine. Lees dan vooral meer op Teamfit.nl of meld je aan en ga direct aan de slag!


NOC*NSF 31 okt. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: