Ook kreeg de gemeente Rotterdam een cheque met een geldprijs om bekendheid te geven aan de titel. De prijs voor het ‘Beste Initiatief 2017/2018’ op sport- en beweeggebied ging naar de gemeente Gorinchem voor het initiatief ‘Beweegcoach Zorg Gorinchem’.
Het is de tweede keer dat Rotterdam de felbegeerde prijs krijgt. De jury is erg onder de indruk van de volle breedte waarop Rotterdam sport verankert in de stad. Sport is er voor álle Rotterdammers, in alle wijken en in prima sportvoorzieningen. Rotterdam ziet sport als sleutel om Rotterdammers gezond(er) te maken.
Sterke en vitale verenigingen
Met innovatieve projecten en aanpakken weet Rotterdam de interesse van vele andere gemeenten te wekken, zo oordeelde de jury. Denk aan Lekker Fit! Of Sportregie. Prima aanpakken die vrijwel direct zijn toe te passen op andere plekken. Sterke en vitale sportverenigingen vormen het hart van de georganiseerde sport. Sportplusverenigingen bieden nieuwe laagdrempelige activiteiten en leggen verbindingen met andere maatschappelijke initiatieven en schoolsportverenigingen vormen in veel wijken de eerste opstap naar structureel sporten.
Rotterdam in 2030
Tot slot is de jury vooral onder de indruk van de doorkijk die de gemeente geeft naar 2030. "Rotterdam slaagt er in een realistische toekomstverwachting te schetsen en de ambities daarop af te stemmen. Met recht mag Rotterdam zich Sportgemeente van het jaar 2018 noemen!", schrijft de jury in haar juryrapport. De jury voor de Verkiezing Sportgemeente 2018 bestond uit vertegenwoordigers van VNG, NOC*NSF, Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut en Vereniging Sport en Gemeenten.
Beste Initiatief 2017/2018
De Verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar’ bestaat uit twee onderdelen. De deelnemende gemeenten hebben een vragenlijst ingevuld waarmee het ‘sportklimaat’ in beeld is gebracht. Daarnaast beschrijven zij hun Beste Initiatief 2017/2018 op sport- en beweeggebied. De ‘Beweegcoach Zorg Gorinchem’ krijgt de meeste stemmen van de ‘publieksjury’. Volgens deze jury, bestaande uit beleidsprofessionals uit collega-gemeenten, is het initiatief van de gemeente Gorinchem een topvoorbeeld van een relatief simpel idee met grote (positieve) gevolgen. Het betreft een mooie en interessante combinatie tussen zorg en bewegen waarbij ook aan de bewustwording van zorgspelers wordt gewerkt.
De Beweegcoach zet sport in als middel om het algehele welzijn van de cliënten in de zorg te vergroten. Ze gaat uit van positieve gezondheid: gezond zijn is veel meer dan niet ziek zijn. De aanpak van de Beweegcoach is dan ook gericht op meer dan sport en beweging. Met de medewerkers van de deelnemende zorgorganisaties neemt ze de hele dagelijkse routine onder de loep.