Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Droogte en hitte: tips voor de sportvelden

NOC*NSF31 jul. 2018

Met de aanhoudende droogte en hoge temperaturen hebben de natuurgrasvelden op de sportaccommodaties het zwaar te verduren. "Maar, geen paniek", zegt Floor Drissen, "het komt allemaal weer goed."

Drissen is grasspecialist bij Barenbrug en adviseert beheerders van sportcomplexen bij aanleg en beheer van natuurgrasvelden. Hij legt uit: "Natuurlijk hebben de sportvelden het zwaar met dit weer, maar er is geen reden om in paniek te raken. Zodra er weer een paar buien vallen, kleuren de velden weer heel snel groen."

Wat kun je nu doen, om het de velden een beetje makkelijker te maken? Drissen: "Allereerst beregenen uiteraard, maar dan bij voorkeur ´s avonds of ´s nachts. In de ochtend beregenen kán ook, maar dan kunnen de waterdruppels als een vergrootglas werken en daarmee het risico op schimmels in het gras vergroten."

Minder maaien

Veel meer dan beregenen als tip wat je wél kunt doen is er niet. Belangrijker is wat je allemaal beter niet kunt doen. Zo adviseert Drissen om minder vaak te maaien. "Normaal gesproken maai je een sportveld op 3 centimeter. Maak er nu bij dit weer 3,5 cm van, dan heeft de grasplant meer body en kan hij net iets meer verdragen. En maai ook gerust iets minder vaak."

Drissen: "Gelukkig is het momenteel vakantiestop en worden de velden op de meeste plaatsen minder intensief bespeeld. Tot half augustus, begin september, is het goed om het veld een beetje te ontzien.  Dit om de grasmat voldoende tijd te gunnen om te herstellen na de extreem droge periode. Dat geldt vooral voor de kwetsbare gedeeltes van het veld, dus het middenveld van doel tot doel."

Ook de velden, die uit een combinatie van natuurgras en kunstgras bestaan, hebben met dit weer problemen. Drissen: "Die velden worden wat sneller hard, kunnen ook iets warmer worden. Daarom hebben ze meer water nodig en moeten ze ook vaker belucht worden."

Beluchten

Beluchten is altijd goed voor een veld. Door te beluchten is wel er meer kans op verdroging, dus daarna is het belangrijk om voldoende te beregenen. Andere bewerkingen, zoals verticuteren kun je met dit weer beter uitstellen. Dat is een te grote belasting voor de grasmat bij dit weer.


NOC*NSF 31 jul. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: