Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De Rotterdamse schoolsportvereniging: grote rol én kans voor clubs

NOC*NSF12 jul. 2018

Niet in elke buurt of wijk hebben kinderen makkelijk toegang tot een sportvereniging, vaak simpelweg omdat er geen vereniging in de buurt is. Reizen om toch naar een sportclub te gaan, is een drempel om überhaupt te gaan sporten. Daarom bestaan in Rotterdam schoolsportverenigingen: sportverenigingen die op en rond basisscholen na schooltijd structureel sporttrainingen aanbieden. Het principe in Rotterdam viert al zijn 12,5-jarig jubileum.

Het sportaanbod varieert per schoolsportvereniging en wordt afgestemd op de wensen van de kinderen. De traditionele verenigingssporten als voetbal, honkbal, atletiek en turnen worden aangeboden, maar ook nieuwe vormen van sport als aikido, flagfootball en unihockey behoren tot de mogelijkheden. Een schoolsportvereniging biedt minimaal vier takken van sport aan, zodat de kinderen ook kunnen uitproberen en uiteindelijk kiezen. Dat proces start met enkele proeflessen, waarna een gesprek volgt met de ouders en de kinderen samen met de ouders beslissen of ze lid van de vereniging worden.

Resultaten

De schoolsportvereniging heeft in 12,5 jaar veel bereikt. Er zijn inmiddels 16 schoolsportverenigingen die samen hebben gezorgd dat al meer dan duizend kinderen lid zijn geworden van een sportclub. Dat zijn mooie resultaten, maar een initiatief als de schoolsportvereniging kan ook verenigingen veel brengen. De ‘open’ houding van clubs in de maatschappij in deze tijd is steeds belangrijker. Samenwerking met de lokale overheid en maatschappelijke organisaties om sport voor zo veel mogelijk mensen mogelijk te maken. Bovendien straalt een actieve, maatschappelijke rol weer goed af op de vereniging.

Inspiratie

Het jubileum van de Rotterdamse schoolsportvereniging was een mooie gelegenheid voor Rotterdam Sportsupport om een E-zine over de schoolsportvereniging uit te brengen. Het magazine gaat dieper in op de historie van de schoolsportvereniging, de samenwerking met verschillende partijen binnen het project en er komen tal van praktijkvoorbeelden aan bod.

Het magazine, maar ook de informatie hier op Sport.nl/Voorclubs over werving van jeugdleden, samenwerking met scholen en de gemeente en het principe van de ‘Open Club’ bieden veel inspiratie om zelf aan de slag te gaan met sportprojecten en -aanbod voor jeugd. Kijk het vooral door en zie welke initiatieven je zelf al kan nemen!


NOC*NSF 12 jul. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: