Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Steeds meer sportclubs regelen hun privacy-zaken

NOC*NSF25 jun. 2018

Het zal geen sportclub ontgaan zijn dat op 25 mei de nieuwe privacywet, de AVG is ingegaan. Vrijwel elke organisatie die over persoonlijke informatie van mensen beschikt, moet maatregelen nemen om die informatie naar behoren te beschermen en moet bovendien kunnen aantonen welke inspanningen het daarvoor doet. In het voorjaar, vlak voor het ingaan van de wet, bleek dat veel sportverenigingen de zaken nog niet helemaal op orde hadden. Steeds meer clubs realiseren zich echter het belang van de vereiste maatregelen en werken hier hard aan.

Dat in de sport niet alle zaken aangaande privacy al volledig geregeld zijn en niet iedereen het belang ervan volledig onderkent, bleek recent dus wel. Naast een uitgebreide tool die verenigingen stapsgewijs ondersteunt bij het regelen van de zaken, zijn daarom de afgelopen tijd voor bonden verscheidene werkochtenden gehouden op het gebied van privacy. En er is meer ondersteuning.

VWS biedt hulp met helpdesk

Opslaan en beveiligen van contact- en andere persoonlijke gegevens, toestemming om foto’s van leden in publicaties te gebruiken, het moet allemaal zijn vastgelegd. En dat blijkt best een uitdaging voor veel organisaties en zeker ook voor sportclubs. Het ministerie van VWS beseft dat terdege en wil waar mogelijk steun bieden. Daarom heeft het ministerie in samenwerking met koepelorganisaties in de zorg en het sociaal domein de AVG-Helpdesk voor Zorg en Welzijn in het leven geroepen. Naast DAS voor de Sport en de Stichting AVG is ook dit een plek waar je terecht kunt met al je vragen op het gebied van de AVG.

Stappenplan

Het eerder genoemde stappenplan werd ontwikkeld door de Stichting AVG in nauw overleg met NOC*NSF en een groot aantal samenwerkende bonden. Sportclubs kunnen via hun bond een voucher met login krijgen en het plan zelf doorlopen. Aan het plan kunnen geen rechten worden ontleend, maar biedt clubs wel veel meer zekerheid dat ze aan alles hebben gedacht. Inmiddels zijn er meer dan 14.500 vouchers aangevraagd en zijn meer 9.200 ervan daadwerkelijk gebruikt, wat neerkomt op zo’n 63,5 procent. Heb jij het stappenplan met jouw club nog niet doorlopen? Doe dat dan alsnog!

In het afgelopen half jaar is hier op Sport.nl/Voorclubs veel gepubliceerd over de AVG en de betekenis voor sport. Benieuwd of je iets gemist hebt? Lees alle informatie over de AVG nog eens rustig terug.


NOC*NSF 25 jun. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: