Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De AVG: ontwikkelingen van de afgelopen maanden op een rij

NOC*NSF25 mei 2018

Het was de laatste maanden bij bedrijven en andere instanties vermoedelijk de meest genoemde datum: 25 mei, de dag dat de nieuwe privacywet ingaat. En nu is het zo ver. Betekent het dat wie nu nog niet alles op orde heeft, grote risico’s loopt? Nee, zo heet wordt de soep gelukkig niet gegeten. Ben je met jouw club hards bezig om alles te regelen, werk dan gewoon door. Belangrijk is wel dat je inderdaad bezig bent om op alle vlakken te voldoen aan de nieuwe regels en dat je, mocht je toch gecontroleerd worden, kunt aantonen dat je actie onderneemt om de persoonlijke gegevens van je leden adequaat te beschermen.

In oktober van vorig benoemden we hier op Sport.nl/Voorclubs voor het eerst wat er ging gebeuren en wat er zoal van sportverengingen werd verwacht. Belangrijkste boodschap destijds: start met beleid om persoonlijke gegevens goed te beschermen en misschien nog wel belangrijker; documenteer zorgvuldig hoe en wat je doet.

Wat is de privacywet?

Vervolgens werd in december helder uitgelegd waar we eigenlijk met zijn allen over praten. Want privacy was zo ongeveer een gevleugelde term geworden, maar wat is het nu eigenlijk precies, waarom is het zo belangrijk en waarom moeten zelfs de regels hiervoor aangepast worden? Het werd uitgelegd in een artikel met daarin een juridisch overzichtsdocument. Toen werd overigens ook het stappenplan genoemd waar op dat moment door de Stichting AVG, in overleg met bonden en NOC*NSF, aan werd gewerkt.

Eind januari kwam het stappenplan beschikbaar, ook in een artikel hier op Sport.nl/Voorclubs. Als sportvereniging kun je daar ook nu nog gebruik van maken met een login die je kunt ontvangen via je bond. Het stappenplan helpt je stap voor stap na te gaan wat er nodig is om de zaken goed te regelen en wat je eventueel nog moet doen om het op jouw club naar behoren te regelen. In hetzelfde artikel werden meer documenten vanuit juridisch oogpunt beschikbaar gesteld waarin een aantal complexe, maar belangrijk onderwerpen aan de orde kwam.

‘Je moet in actie komen!’

Medio april brachten verscheidene landelijke media verontrustend nieuws. De voorlichting ten spijt, waren er nog best veel verenigingen die nog maar weinig werk hadden verzet op het gebied van privacy. Daan Hoogendijk, verenigingsspecialist van de stichting AVG, onderstreepte daarom in zijn eigen woorden het belang van maatregelen voor alle verenigingen: “Clubs die denken dat dit hen niet aangaat, hebben het echt bij het verkeerde eind! Deze wet is zo algemeen opgezet, dat clubs echt zelf iets moeten doen om aan de regels te voldoen. Het is een inspanningswet, met resultaatverplichting. Je moet in actie komen!” In dit artikel benoemt Hoogendijk nog eens de belangrijkste zaken die een vereniging moet regelen.

Houvast

Ben je met jouw club nog niet waar je wil zijn op dit terrein en kun je wel wat houvast gebruiken? Klik dan alle linkjes in dit artikel nog eens aan en lees de informatie goed door. En heb je het stappenplan nog niet doorlopen, doe dat dan ook zeker. Het bied je veel meer zekerheid dat je op de goede weg bent.


NOC*NSF 25 mei 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: