Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Mobilitheek in Sportcampus Zuiderpark wint Onbeperkt070-prijs

NOC*NSF10 apr. 2018

Inclusie, het is een veelgehoorde term op lokaal niveau, in gemeenten. Iedereen moet mee kunnen doen, ongeacht achtergrond, geaardheid, geslacht of handicap. Dat beseft de gemeente Den Haag maar al te goed. Vandaar dat de gemeente samen met Stichting Voorall in maart van dit jaar voor de tweede maal op zoek naar ging het beste gemeentelijke initiatief om deelname en toegankelijkheid voor mensen met een beperking te bevorderen. Winnaar werd de ‘Mobilitheek’ van Sportcampus Zuiderpark.

De Mobilitheek biedt mensen met een beperking de mogelijkheid laagdrempelig mobiliteitshulpmiddelen uit te proberen en er is tevens deskundige begeleiding beschikbaar. Het initiatief moet sport en beweging onder Hagenaars stimuleren.

Voorbeeld van inclusie

Sport is een uitgelezen middel om mensen maatschappelijk te betrekken, ze te laten deelnemen aan de maatschappij en tegelijkertijd beweging en gezondheid te stimuleren. En dat blijkt ook uit het project van de Mobilitheek. De jury koos voor de Mobilitheek, omdat het bij uitstek een voorbeeld van inclusie is. Het is een innovatief idee, dat vermenigvuldigbaar en uitrolbaar is op veel locaties in de stad, dat de participatie in de samenleving verbetert en deels kan worden bewerkstelligd met het te winnen prijzengeld. ‘Daarnaast heeft de doelgroep duidelijk voordeel van het idee, dat volledig in lijn is met de plannen om de participatie in Den Haag de komende jaren flink te laten groeien’, aldus het juryrapport.

Een initiatief om rolstoelriksja's te verhuren ontving de aanmoedigingsprijs en Running Blind, de organisatie die sinds twee maanden Nordic Walking aanbiedt voor mensen met een visuele beperking, kreeg een eervolle vermelding.

Aangepast sporten op de club

De rol van betekenis die sport in onze maatschappij kan hebben, kan ook versterkt worden door sportverenigingen in Nederland. In Nederland zijn circa 1,7 miljoen mensen met een beperking en zij sporten aanzienlijk minder dan mensen die zonder beperking. Met sportaanbod op maat voor deze doelgroep kan daar verandering in komen en daar liggen kansen voor verenigingen. Dat zien veel sportclubs zelf ook, maar een terugkerende vraag is dan: hoe begin ik? Enkele mogelijke antwoorden op die vraag vind je hier op Sport.nl/Voorclubs. Er is uitgebreide informatie beschikbaar over aangepast sporten. Bovendien is er een stappenplan waarmee clubs direct aan de slag kunnen. Bekijk wat jouw club kan doen!


NOC*NSF 10 apr. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: