Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Laat selectiestress het niet winnen van plezier

NOC*NSF23 apr. 2018

Ledenwerving is een belangrijk item voor sportclubs en het werven en behouden van voldoende jeugdleden is al helemaal essentieel. De uitstroom van jeugdleden bij sportverenigingen is immers relatief groot. Sport moet in de drukke agenda van jongeren nu eenmaal wedijveren met sociale media, online games, school, bijbaantjes en meer. Om jongeren toch voor de sport te behouden, is het zaak hun interesse vast te houden en dus als club voldoende plezier en uitdaging te bieden. Het samenstellen van jeugdselecties op clubs blijkt in dit opzicht echter een steeds grotere bedreiging. Onvrede over het selectiebeleid van de club, discussies over het al dan niet krijgen van een plek in de selectie, het heeft effect op kinderen en ouders en doet jonge leden regelmatig afhaken.

Plezier is de basis, zo weten veel trainers en coaches. Van recreatief tot topniveau, als er geen plezier is, sneuvelt ook de motivatie snel. In de huidige maatschappij zijn prestaties, ook in de breedtesport, echter steeds belangrijker geworden. Prof. Dr. Chris Visscher, hoogleraar Jeugdsport in Groningen, kwam in 2016 in een artikel op Sportknowhowxl.nl aan het woord over hoe kansen en eigen succes steeds centraler zijn komen te staan in onze samenleving. “En ouders vereenzelvigen zich daarbij met de prestaties van hun kinderen”, zegt Visscher. “Dat zie je ook bij de cito-toetsen op school, dat ouders zich dan niet snel neerleggen bij een ongewenst advies.”

In sport is dezelfde ontwikkeling zichtbaar: “Soms is driekwart van de ouders bij de trainingen aanwezig en geven ze ook nog gerust commentaar. Maar we mogen ons zo langzamerhand wel afvragen waarom kinderen op een bepaalde leeftijd stoppen met sport. Dat heeft vaak te maken met de verwachtingen van de ouders, maar ook met de verwachtingen van de kinderen zelf. Het draait te vaak om perfectionisme, ouders en kinderen weten vaak niet eens meer wat een beetje realistisch is.”

‘Meer geïnformeerd worden’

Deze discussies keren elk jaar terug en maken het voorjaar, met name in sporten als hockey en voetbal, soms tot een periode van ware ‘selectiestress’, waarbij door ouders en kinderen het leuke en goede van sport vaak uit het oog wordt verloren en jonge leden de sport de rug toekeren.  Vorig jaar zomer berichtte RTL Nieuws op zijn website over dezelfde problematiek en liet ook ontwikkelingspsycholoog Stevent Pont zijn licht over het onderwerp schijnen: “Er is meer wantrouwen naar autoriteiten, dat zie je op allerlei vlakken. Ook op school hebben leraren steeds meer te maken met ouders die zich bemoeien met het onderwijs van hun kind. Vroeger vertrouwden ouders veel meer op de coach van het team. Tegenwoordig willen we meer geïnformeerd worden."

‘De weg er naartoe’

Bij hockeyclub De Terriërs in Heiloo besteden ze daarom sinds kort meer aandacht aan dat informeren. De prestaties van de jeugdspelers worden het hele seizoen nauwkeurig bijgehouden, waarna aan het einde van het seizoen een gesprek volgt met de ouders. Dat moet een zekere objectiviteit in het selectieproces waarborgen. In het najaar van 2016 wijdde de hockeybond op Hockeycorner.nl ook een uitgebreid artikel aan het selectiebeleid bij verenigingen en objectief selecteren. Voormalig trainer/coach en technisch directeur van HC Bloemendaal Dave Smolenaars komt als ervaringsdeskundige aan het woord. Naast de beschrijving van een uitvoerig en transparant selectiebeleid, geeft hij ook duidelijk aan dat vooral de jongere jeugd niet het plezier in sporten moet verliezen. “Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat bij veel ouders, besturen en coaches winnen bovenaan staat in de D, E en F-teams. Natuurlijk, winst is misschien wel de mooiste motivator. Maar elke week met plezier naar de training gaan is veel waardevoller. Het gaat niet om het doel, maar om de weg ernaartoe.”

Sportplezier.nl

De zogenoemde selectiestress sluit goed aan bij de eerder op Sport.nl/Voorclubs behandelde problematiek van ouders die langs de zijlijn kritiek hebben op het spelverloop en arbitrale beslissingen en zo de sfeer op en om de velden beïnvloeden. Meer informatie en best practices over deze en aanverwante thema’s vind je ook op Sportplezier.nl. Is de samenstelling van selecties op jouw club ook regelmatig onderwerp van discussie? Lees de bronnen uit dit artikel nog eens goed door en doe er je voordeel mee!


NOC*NSF 23 apr. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: