Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Akoestische scheidingswand van TIG-Akoestiek wint Innovatieprijs Sportaccommodaties

NOC*NSF12 mrt. 2018

Afgelopen donderdag, tijdens de Dag van de Sportaccommodaties in Houten, werd tevens Innovatieprijs Sportaccommodaties uitgereikt. Grote winnaar was TIG-Akoestiek BV uit Almelo. Zij eisten de prijs voor zich op met de 'sporTig akoestische scheidingswand'.

De Innovatieprijs Sportaccommodaties is vorig jaar geïntroduceerd op initiatief van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC), de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF. De prijs is bedoeld om nieuwe concepten in het domein accommodaties in de sportsector te stimuleren. Ook willen de drie organisaties de focus versterken op innovaties bij het bedrijfsleven, opdrachtgevers én gebruikers.

TIG-Akoestiek won de tweede editie van de prijs donderdag dus met de 'sporTig akoestische scheidingswand', een wand die door de gebruikte technologie zorgt voor minder galmeffect in de sportruimte en een geluidsniveau dat direct bijdraagt aan het sportplezier, zo concludeerde de jury. TIG hield de 'Yellow Jacket Water Manager' van Barenbrug Holland, gericht op de vochthuishouding van grasplanten, en het BaOpt-systeem van Advanced Climate Systems BV/ Climotion BV achter zich. Met laatstgenoemde systeem kan een zwembad zonder luchtkanalen worden gecreëerd.

Gehoorschade bij gymdocenten


Igo Krabbenborg van TIG-Akoestiek nam de onderscheiding in ontvangst bij de Dag van de Sportaccommodaties. De galmeffecten en de akoestiek in binnensportaccommodaties in het algemeen vormen een groter probleem dan velen denken, zo weet hij. "Vakleerkrachten lopen daardoor blijvende gehoorschade op tijdens het lesgeven. Wij zijn gespecialiseerd in de akoestiek en nu hebben we een product wat het akoestisch tien keer beter doet."

Nieuwe energie


Het bedrijf uit Almelo ziet de prijs vooral als erkenning en een mooie manier om onderscheidend te zijn binnen de sportaccommodatiesector. "Alleen de nominatie al geeft ons veel energie. Er zit acht jaar ontwikkeling in, wel met tussenposen. Je hebt in sportaccommodaties heel weinig ruimte om dingen in te bouwen. Bij akoestiek zou je zeggen: stop er wol in en dan is het opgelost, maar zo'n wand moet compact blijven."

In de regio

De uitdaging bij scheidingswand zat ook in het modulaire systeem, wat het met behulp van ritsen mogelijk maakt om de wand in compartimenten toe te passen. "De akoestiek hebben we binnenshuis ontwikkeld, maar je hebt ook andere partijen nodig. Wij hebben geen verstand van confectie. Daarom hebben we samen met Zeilmakerij Kolbrink uit Hengelo geïnvesteerd in een machine die de wanden in allerlei kleuren kan maken. Zij verwerken zeil voor vrachtwagens en komen uit de regio Twente. Wij zoeken het wel graag in de regio."


NOC*NSF 12 mrt. 2018

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: