Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Jonge clubbestuurders: ‘Geen beter moment voor een bestuursfunctie dan nu!’

NOC*NSF26 dec. 2017

Binnen bestuurlijke vernieuwing is verjonging van het bestuur een belangrijk aandachtspunt. Verenigingsbesturen zijn nog steeds een veelal het domein van ‘oudere grijze mannen’. Of in ieder geval is dat het imago van het bestuur van een sportclub. En dat imago kan weer een drempel vormen voor jongeren om tot het bestuur toe te treden. Terwijl een bestuursfunctie op de club jongeren ook uitdagingen en kansen kan bieden. Onlangs kwamen in een uitvoerig artikel op de website van de Barneveldse Krant twee piepjonge bestuurders aan het woord die veel plezier hebben in hun werk bij de vereniging.

In het artikel draait het om Bernard Schut (28), voorzitter van korfbalvereniging DWS uit Kootwijkerbroek en Martijn van Hal (26) van voetbalvereniging Barneveld. In het dubbelinterview vertellen zij over hun ervaringen, maar het bood hen ook de mogelijkheid onderling te sparren. Het leverde een verhaal op waarbij de uitdagingen en aantrekkelijke aspecten van bestuurswerk bij een club aan de orde komen.

‘Van het één kwam het ander’

Voor beiden was vrijwilligerswerk eigenlijk vanzelfsprekend. Het zijn echte clubmannen. “Op een gegeven moment werd mij gevraagd of ik trainer-coach van een jeugdteam wilde worden”, zegt Schut. “Vervolgens kwam van het één het ander. Ik heb in de technische commissie voor de jeugd gezeten en ook in de scheidsrechterscommissie." En van het een kwam het ander. Beiden werden op een gegeven moment benaderd met de vraag om voorzitter van hun club te worden.

Met inmiddels ruim twee jaar ervaring zijn beiden er van overtuigd dat het een prima keuze is geweest om de voorzittershamer in handen te nemen. “Als jongere voorzitters zijn we meer toegankelijk, juist ook voor de jongeren in een vereniging." Een ander voordeel is dat de jongemannen 'kinderen van hun tijd' zijn. “We zijn opgegroeid in een tijd waarin de wereld slimmer en sneller is geworden door de digitalisering. De kansen die bijvoorbeeld sociale media bieden voor een vereniging, dat hebben we wellicht sneller in de smiezen.”

Belangen afwegen

Maar er zijn ook nadelen aan het jonge bestuurdersschap. Als jonge voorzitter ben je niet altijd op de hoogte van het clubverleden. Van Hal: “Als broekie kan het lastig zijn om een oudere vrijwilliger voor zijn of haar verdiensten in het zonnetje te zetten, simpelweg omdat je niet alles van het verleden weet. De precieze context en de emotie van een bepaald hoogtepunt mis je dan. Op zulke momenten probeer ik dat dan aan de mensen te laten die al langer bij de club rondlopen."

En als voorzitter, op welke leeftijd, sta je soms ook tussen de partijen in, moet je belangen afwegen, stelt Van Hal. “Dat kan lastig zijn. Maar ook dan is het zaak om zo objectief mogelijk te blijven. Soms is het ook handiger om je in eerste instantie op de vlakte te houden. Dingen lossen zich soms vanzelf op." Schut vult aan: “Je moet jong en oud meenemen en enthousiast houden, ondanks soms uiteenlopende ideeën. Dat is de kunst."

Leerzaam en goed voor CV

Beiden worden regelmatig aangesproken op hun jonge leeftijd als bestuurder. Maar zelf zijn ze het er over eens dat dit de ideale leeftijd is om deze taak te vervullen. “Ik had nog geen baan toen ik eerst penningmeester werd", zegt Van Hal. “Een vrijwilligersfunctie staat heel mooi op mijn cv." Bovendien is er nog tijd in deze levensfase, zo legt Schut uit. “Natuurlijk zijn er weken bij dat je 's avonds amper thuis bent, maar ik heb bijvoorbeeld nog geen kinderen. Als je het zo bekijkt, kun je eigenlijk geen beter moment bedenken. Daarnaast is het ook nog bijzonder leerzaam."

Benieuwd naar meer ervaringen van Bernard en Martijn? Lees het volledige artikel op de website van de Barneveldse Krant.

Binnen het thema Bestuurlijke Vernieuwing hier op Sport.nl/Voorclubs kun je ook meer informatie vinden over ‘Talent voor jouw club’. Je vindt er meer informatie over de mogelijkheden voor jonge clubbestuurders, tips voor jongeren om een bestuursfunctie leuk en passend te maken hun je leven en hoe je als club besturen aantrekkelijk kunt maken voor jongeren.


NOC*NSF 26 dec. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: