Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Subsidieregeling duurzaamheid 2018: hoe kan jouw club verduurzamen?

NOC*NSF20 nov. 2017

Per 1 januari 2016 is de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS) in het leven geroepen. Wat hield de regeling ook alweer in? Even een opfrisser; sportclubs en -stichtingen die investeren in een duurzaam energiebeleid en energiebesparende maatregelen worden beloond voor hun inspanningen. Er kan namelijk een percentage van de investeringen in energiebesparing en verduurzaming worden teruggevraagd in de vorm van subsidie. Jaarlijks is hier een budget van 6 miljoen euro voor beschikbaar. Hoe actiever je verduurzaamt, hoe hoger de subsidie die je ontvangt.

Wat levert het op?

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar waarom al die moeite? Natuurlijk leveren de energiebesparende maatregelen op termijn een verlaging van de energierekening op. Dat vraagt in eerste instantie een goed beeld van je huidige energiekosten en vervolgens de bereidheid om aanpassingen te doen en slimme keuzes te maken, maar dan kan het ook behoorlijk lonen.

En een ander belangrijk doel van de regeling is natuurlijk het stimuleren van duurzaam energiebeleid om het energieverbruik en de uitstoot van CO2 in Nederland terug te dringen. Want dat is nodig. Opwarming van de aarde, een stijgende zeespiegel, de forse CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen en het feit dat die brandstoffen opraken, zijn enkele hoofdredenen voor het zogenoemde Energieakkoord dat de Nederlandse overheid met relevante partijen heeft gesloten. Op die manier draagt iedereen een steentje bij aan een groener en schoner beleid, ook de sport.

Pilot Noord-Brabant

In provincie Noord-Brabant werkt Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB) aan een pilot om 50 sportaccommodaties in de provincie te verduurzamen. Er worden zogenaamde energiescans uitgevoerd om inzicht te krijgen in duurzame mogelijkheden op iedere accommodatie. SSNB doet dit niet alleen, zij werken samen met Stichting MOED. Daarnaast werken zij lokaal samen met gemeenten, sportclubs, ondernemers en energie coöperaties. De belangrijkste investeringen die zijn gedaan:

 • Isolatie;
 • LED verlichting buiten;
 • LED verlichting binnen;
 • Zonnepanelen;
 • Warmteopwekking;
 • Vervangen van apparatuur.

Door al deze investeringen is er een besparingspotentie van elektriciteit per jaar die gelijk staat aan 450 huishoudens en een CO2-reductie per jaar die gelijk staat aan 2000 bomen. Als alle sportaccommodaties in Noord-Brabant overgaan naar duurzame energie zal de besparing gelijk staan aan bijvoorbeeld 20.000 huishoudens en 100.000 bomen.

De activiteiten in Brabant zijn haast een schoolvoorbeeld van hoe lokale samenwerking kan lonen. De gezamenlijke aanpak van gemeente, sport, ondernemers en energie coöperatie bestaat uit een aantal stappen:

 1. Inzicht door energie rapportage;
 2. Inzicht in wensen vanuit de vereniging;
 3. Plan van aanpak per accommodatie;
 4. Offertes (lokale) leveranciers & installateurs;
 5. Financiering;

SSNB focust vooral op het inzetten van de juiste experts op het gebied van scans, offertes en financiering.

Zelf aan de slag?

Op de website van SSNB staat een kort filmpje van sportclub VV Schijf waarin zij vertellen welke maatregelen op hun club zijn getroffen en wat dit hen heeft opgeleverd. Zichtbaar wordt dat kleine aanpassingen kunnen leiden tot groot resultaat. En vergeet niet het stappenplan hier op Sport.nl/Voorclubs, waarmee je snel en praktisch zelf aan de slag kunt met energiebesparing en verduurzaming op je club.

Sportclubs en sportstichtingen die aangesloten zijn bij NOC*NSF komen in aanmerking voor de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties. Het indienen van een aanvraag kan vanaf 2 januari 2018 (9.00 uur) via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wees er snel bij, het aantal geïnteresseerde sportclubs en -stichtingen stijgt namelijk snel!

 Wil je meer weten of ben je benieuwd of jouw club in aanmerking komt voor subsidie? Lees alles over de regeling op www.rvo.nl/subsidies-regelingen.


NOC*NSF 20 nov. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: