Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Maak jouw project waar met Maatschappelijk Financieren

NOC*NSF08 nov. 2017

Maatschappelijk Financieren biedt een model om de financiering van een project haalbaar te maken. Soms lukt het niet om financiering te ontvangen voor bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw kunstgrasveld bij een hockeyvereniging, een nieuwe atletiekbaan bij een atletiekvereniging of de bouw van een judohal. Maatschappelijk Financieren kan inzicht en ondersteuning geven en zorgdragen voor de uiteindelijke financiering van jouw project. Publieke voorzieningen worden op deze manier uiteindelijk minder afhankelijk van overheidsgeld.


Wat kan Maatschappelijk Financieren betekenen voor mijn sportclub?

Verenigingen, sportclubs, stichtingen en gemeentelijke sportbedrijven kunnen Maatschappelijk Financieren aanvragen. Vaak wordt beroep gedaan op subsidie van overheden. Sport blijft op die manier toegankelijk voor de lokale bevolking. Dit heeft echter wel weer als gevolg dat sportorganisaties afhankelijk kunnen worden van overheidssubsidies. Maatschappelijk Financieren kan jouw sportclub minder afhankelijk maken van deze subsidies.

Concreet kan Maatschappelijk Financieren ondersteunen bij:

 • ontwerpen van financieringen;
 • opstellen van financieringsdocumenten;
 • adviseren over politieke besluitvorming;
 • coördineren en begeleiden van de aanvraag;
 • selecteren van kandidaat-kredietverleners;
 • aantrekken en storten van het kapitaal.

Voor Nationaal Sportcentrum Papendal organiseerde Maatschappelijk Financieren concurrentie onder twaalf kandidaat-kredietverleners. Zo werd de meest gunstige lening tot stand gebracht. Deze kredietverlener heeft daarnaast toevallig grote bekendheid in de sportwereld.

Hoe ga ik te werk?

Via maatschappelijk-financieren.nl kun je contact opnemen voor een oriënterend gesprek. Dit kan zowel telefonisch als face to face. Samen wordt in kaart gebracht om welk project het gaat, welke partijen betrokken zijn en wat eventuele risicofactoren zijn. Dan is het dus ook van belang de financiële situatie van jouw club goed in beeld te hebben. Daarnaast wordt de haalbaarheid getoetst en komt Maatschappelijk Financieren met een voorstel.

Maatschappelijk Financieren werkt in drie verschillende fasen:

 1. Besluitvorming
  In beeld brengen van de structuur, organisatie en exploitatie. De fase eindigt met een besluitvormingsdocument waarmee de gemeenteraad een overwogen besluit kan nemen.
 2. Financieringsaanvraag
  Het ontwerp van de financiering. Opstellen van de financieringsdocumenten en juridisch toetsen.
 3. Uitvoering 
  Uitnodigen van kandidaat-kredietverleners om een aanbod uit te brengen. Aantrekken van het kapitaal aan de hand van een protocol en dit storten op een vooraf vastgestelde datum.

Je kunt ook vrijblijvend een offerte aanvragen.


NOC*NSF 08 nov. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: