Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Vier Inzichten over Trainerschap: bijscholing voor elke trainer!

NOC*NSF16 okt. 2017

Welke invloed heeft je benadering als trainer of coach op het plezier en de ontwikkeling van je pupillen? En hoe kun je met behulp van dit inzicht uitdagingen te lijf die als trainer of coach op je pad komen? De bijscholing Vier Inzichten over Trainerschap biedt deelnemers inzicht in wat zijn of haar gedrag teweeg brengt in de interactie met sporters en maakt uiteindelijk dat trainers/coaches beter beslagen ten ijs komen. Wil je meedoen? In oktober gaat een nieuwe serie van deze bijscholing van start, die vervolgens in het gehele land wordt georganiseerd!

De Vier Inzichten over Trainerschap van de Academie voor Sportkader (ASK) belicht vier kernkwaliteiten die elke trainer zou moeten bezitten: structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen. Hier op Sport.nl/Voorclubs worden ze nog eens uitvoerig belicht en nader uitgelegd. “Deze vier inzichten vormen een heel praktisch middel voor trainers in elke hoedanigheid en van elk niveau, het is geen doel op zich”, zegt docent Hikmet Weeling. “Het zijn tastbare handvatten om inzicht te krijgen in wat jouw gedrag als trainer voor een effect heeft. En dat inzicht is heel bruikbaar.”

Voor iedereen

Ben je nog maar net begonnen als trainer op een club, of vind je het bijvoorbeeld vooral leuk om het team van je zoon of dochter te coachen en zie je het voornamelijk als een hobby, dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat de Vier Inzichten over Trainerschap voor jou wat te veel van het goede is. Het is echter juist een meerwaarde voor iedereen, hoe je de rol van trainer ook invult, zo weet Weeling. “Hoe je dat ook doet, in basis wil iedereen het goed doen. Er is niemand die op zaterdag naar de club vertrekt en bij zichzelf denkt; ik ga er eens een puinhoop van maken. Je gaat trainen vanuit een bepaalde motivatie, je vindt dat leuk. Maar terwijl je dat doet, kom je altijd lastige situaties tegen. Of het nu een kind is in het team dat extra aandacht verdient of het feit dat je als kleine dorpsclub naar een uitwedstrijd in de grote stad moet, met deze vier inzichten kun je elke lastige situatie aan.”

Eerst de mens, dan de sporter

Heb je eenmaal inzicht in hoe bepaald gedrag van jou als trainer de sfeer en het doen en laten van je pupillen beïnvloedt, dan kun je je werkwijze waar nodig aanpassen en situaties beter sturen. “De onderzoeksvraag bij het ontwikkelen van deze theorie, de vier inzichten, is ooit geweest: wat ik moet ik doen in gedrag zodat mijn pupillen een prettig en ontwikkelgericht leerklimaat ervaren”, licht Weeling toe. “Dus een klimaat waarin iedereen zich kan ontwikkelen. En dan niet in eerste instantie ontwikkeling op sporttechnisch gebied, maar ontwikkeling als mens. Ik pretendeer ook dat je als coach een sporter eerst als mens ontwikkelt en daarna als sporter.”

Be je zelf geïnteresseerd in deelname aan de Vier Inzichten over Trainerschap of is het echt iets voor mensen op jouw club? Schrijf je in!


NOC*NSF 16 okt. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: