In de loop der jaren is er steeds meer informatie beschikbaar gekomen over het voorkomen van en het omgaan met sportblessures. Zo heeft het Rode Kruis de EHBO-app waarmee je informatie kunt krijgen voor de behandeling van veel blessures en andere verwondingen. En er is de sportblessureadviseur op Sportzorg.nl. Daarmee kunnen vooral hardlopers en voetballers zelf aan de hand van klachten en kenmerken van de pijn een idee vormen over de aard van de kwetsuur en een eventuele remedie.
TennisReady
Voorkomen van blessures is natuurlijk beter. Daarom wordt door verscheidene partijen veel tijd en energie gestoken in goede voorlichting over voorbereiding op sporten, de warming-up en keuze van de juiste kleding en materiaal. De KNLTB ontwikkelde er zelfs een speciaal programma voor met informatie en oefeningen: KNLTB TennisReady, onder meer te gebruiken via de mobiele telefoon. De tool is het product van een samenwerking van de KNLTB, het AMC, het VUMC en Veiligheid.nl en komt ook uitvoerig aan de orde tijdens het Symposium Sportblessurepreventie.
Jan Ekstrand
Want daar komen dus veel specialisten en andere relevante partijen samen. Naast TennisReady, op het Symposium toegelicht door onder meer KNLTB-bondsarts Babette Pluim, komen thema’s aan de orde als ‘vallen is ook een sport’, voorkomen blessures in voetbal en specifiek hamstringblessures en ontwikkeling van blessurepreventiebeleid bij een sportbond. Hoofdspreker op het symposium is professor Jan Ekstrand, orthopedisch chirurg en vice-voorzitter van de medische commissie van de UEFA.
Aanmelden
Wil jij je kennis over blessurepreventie bijspijkeren en er je voordeel mee doen op jouw club? Of ben je gewoon geïnteresseerd in het onderwerp? Meld je dan aan voor het symposium! Overigens is er ook veel informatie en ondersteuning beschikbaar voor een juiste handelwijze bij blessures en andere incidenten op de club. Daarvoor is onder meer de bijscholing ‘Omgaan met sportongevallen en blessures’ van de Academie voor Sportkader heel geschikt.