Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Ook scheidsrechters kunnen een coach gebruiken

NOC*NSF22 sep. 2017

Voor je club is het hebben van voldoende en goede vrijwilligers belangrijk. Dat geldt voor alle vrijwilligers, maar zeker ook voor scheidsrechters en officials. Want zij zetten zich in voor jouw club om te zorgen voor een goed en prettig verloop van de wedstrijden. Nu, twee weken voor de Week van de Scheidsrechter, een nadere blik op de persoon die de scheidsrechters steunt en beter maakt: de scheidsrechterscoach.

Een scheidsrechter voelt zich soms toch een beetje buitenstaander binnen de club, terwijl hij of zij  grote waardering verdient. De Week van de Scheidsrechter is dé gelegenheid om de scheidsrechter die waardering te geven. Dat is leuk, maar het bestaan van de arbiter blijft toch zo nu en dan wat eenzaam. Tijdens de wedstrijd zijn er nog wel collega’s, grens- of lijnrechters of een jury, maar eenmaal thuis moet hij of zij het toch weer zelf doen. Geen teamgenoten om winst of verlies mee te delen, geen trainer die aangeeft wat er volgende keer beter kan. De scheidsrechterscoach is de schakel, die daarbij helpen kan. 

Kracht en zelfvertrouwen

Yolande Brada is kerndocente van de scholing Scheidsrechterscoach van de Academie voor Sportkader en is blij met die functie. "Het is zó mooi om te zien hoe je mensen in het coachvak kunt begeleiden."

De scheidsrechterscoach is een belangrijke schakel en uiteindelijk moet de samenwerking tussen coach en scheidsrechter leiden tot een scheidsrechter die kracht en zelfvertrouwen uitstraalt, die beseft hoe de wedstrijd ‘te lezen’, die de regels goed hanteert en die in staat is om op verschillende niveaus te communiceren. Naar zulke scheidsrechters kijken we allemaal graag.

Brada: “Het is geweldig als jij je scheidsrechter ziet ontwikkelen en koers houdt richting dat ene ultieme doel. Dit zal een weg zijn van vallen en opstaan en jij bent er als Scheidsrechterscoach om door middel van reflectiegesprekken en het geven van feedback de weg te blijven volgen. Het bereiken van het doel, hoe klein of groot, geeft een kick!”

Doel en subdoelen

Brada: “Eén van de mooiste en meest effectieve manieren om scheidsrechters te helpen met hun ontwikkeling is om positief en constructief te werk te gaan. Het begint met een gesprek waarin je erachter komt wat het ultieme doel is van de scheidsrechter. Vervolgens ga je dit doel opknippen in delen, waarbij de nadruk ligt op het concreet maken van de verschillende subdoelen. Het concretiseren van ontwikkelingsdoelen is moeilijk en vereist van jou als scheidsrechtercoach de nodige kennis, ervaring, inzicht en soms veel geduld.”

Laat zelf denken

De grootste uitdaging voor een scheidsrechterscoach is dat je heel graag je kennis en ervaring te snel en te veel wilt delen met je coachee. De kunst is om die scheidsrechter zelf te laten denken. Zelf te laten reflecteren op zijn gedrag. Van de coach vraagt dit dus een sterk bewustzijn van je eigen handelen en wat dat voor gevolgen kan hebben voor de eigen ontwikkeling van de coachee. Brada: "De meeste cursisten zijn na afloop erg enthousiast en ik hoor veel positieve geluiden. Als jouw drijfveer is om scheidsrechters bij te staan in hun ontwikkeling, dan is deze opleiding een aanrader!”


NOC*NSF 22 sep. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: