Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Tijdelijke contracten, hoe regel je dat als club?

NOC*NSF11 aug. 2017

Sportverenigingen draaien voor een groot deel op vrijwilligers. Er zijn echter ook situaties waarin de club iemand in dienst heeft, zoals een coach of personeel achter de bar. Dan is het van groot belang te weten wat als club je plichten zijn. In veel gevallen gaat het om een tijdelijk contract, vooral omdat een vast contract financieel niet haalbaar is. Maar waar moet je dan precies rekening houden en wat kan wel en niet bij een tijdelijke verbintenis? Pascal Besselink van DAS Rechtsbijstand zette onlangs op verenigingsplatform Gymsport.nl van de KNGU een en ander op een rijtje.

Waar het gaat om personeel met een tijdelijk contract, komt in de praktijk vaak de Wet Werk en Zekerheid om de hoek kijken, in de volksmond ook wel de Flexwet genoemd. Sinds medio 2015 schrijft die wet voor dat iemand met een tijdelijk contract na twee jaar of maximaal drie contracten recht heeft op een vaste verbintenis. Echter, vanaf 1 januari 2017 kunnen sportclubs bij cao van die regel afwijken en een periode van minimaal vier jaar of zes tijdelijke contracten hanteren voordat van een vaste verbintenis sprake is.

Dat is prettig. Het biedt een club nog net iets meer flexibiliteit en bovendien is het een situatie die ook veel medewerkers prima vinden. Zo zitten lang niet alle trainers bij verengingen te wachten op een vast contract. Voor vereniging is het wel belangrijk in deze situaties goed de regels en wettelijke termijnen in acht te nemen en die ook helder in beeld te hebben bij afsluiting van het contract.

Alle tips en adviezen van Pascal Besselink lezen? Ga naar het volledige artikel op Gymsport.nl!


NOC*NSF 11 aug. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: