Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Sportplezier: gezamenlijke gedragscode doet wonderen in Zweden

NOC*NSF23 aug. 2017

De maat was onlangs vol voor de drie grote voetbalclubs van Stockholm, Djurgårdens IF, AIK en Hammarby IF. Waar de clubs moeite doen om hun jeugdspelers op te leiden in een omgeving waar niet alleen prestaties, maar ook het plezier in de sport centraal staat, worden die inspanningen veelal tenietgedaan door negatieve opmerkingen van ouders langs de zijlijn. De clubs sloegen de handen ineen en kwamen met een oplossing die zijn vruchten lijkt af te werpen en die bovendien voor elke club prima kan werken.

De clubs startten met een onderzoek onder jeugdspelers en kwamen direct tot enkele opvallende conclusies. De belangrijkste was het feit dat één op de drie jeugdleden door opmerkingen en gedrag van ouders langs de kant, al eens had overwogen helemaal met de sport te stoppen. En uit een ondervraging onder volwassenen op de clubs kwam naar voren dat maar liefst 83 procent heeft ervaren hoe ouders zich verbaal misdroegen richting spelers en de scheidsrechter.

Code

De cijfers onderstreepten de noodzaak voor maatregelen. De clubs kwamen na overleg met een pakkende, heldere code voor de ouders om zich met een handtekening aan te conformeren: ‘Ik als ouder zal alles doen om mijn eigen kind en andere kinderen, de technische staf van de club, de scheidsrechter en andere ouders op een louter positieve manier te steunen en te benaderen.’ De reacties waren overweldigend en voornamelijk positief. In korte tijd zetten maar liefst 1.600 ouders hun handtekening en dat aantal groeit elke dag. Bovendien is er vanuit de ouders zelf de vraag gekomen om de code op t-shirts af te drukken en zo de boodschap verder te verspreiden.

Bewustwording

Het feit dat juist enkele topclubs in Zweden dit initiatief namen en na verloop van tijd ook topspelers van die clubs het belang van sportplezier en een positieve sfeer op en om de velden actief gingen benadrukken, deden wonderen voor de landelijke bewustwording binnen dit thema. Er zijn veel initiatieven en mogelijkheden om plezier in sport te stimuleren en onwenselijk gedrag zo veel mogelijk te voorkomen, zeker bij de jeugd. Al was het maar omdat veel sportclubs het juist van de jeugd moeten hebben.

Nederlandse kinderen onderzoeken gedrag ouders

In Nederland kwamen kinderen een aantal jaren geleden ook zelf aan het woord over het gedrag van ouders langs de zijlijn. Of beter gezegd; ze onderzochten het gedrag van ouders. Zeven kinderen van Groep 8 van de Da Costaschool in Soest, onder de naam Archimedesgroep, deden onderzoek door ouders langs de lijn te observeren, te analyseren en op te tekenen welk gedrag het meest werd vertoond. Hun bevindingen werd verzameld in een mooi boekje, als onderdeel van Naar een Veiliger Sportklimaat.

Benieuwd wat jij kunt doen om respect en een goede sfeer op de club te bevorderen en te bewaken? Lees dan vooral meer over het belang van een Veilig Sportklimaat en bekijk de tips en goede voorbeelden op www.sportplezier.nl.


NOC*NSF 23 aug. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: