Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Index daalt licht in mei, maar jeugd sport meer

NOC*NSF07 jul. 2017

De Sportdeelname Index is in mei 2017 licht gedaald ten opzichte van april, van indexcijfer 214 naar 206. Het percentage Nederlanders in de leeftijd 5-80 jaar dat minstens vier keer sportte, bleef ten opzichte van de maand april echter nagenoeg gelijk: 67 procent. Bovendien ging het percentage sportende jongeren in de leeftijd 5-18 jaar zelfs omhoog, van  81 procent in april naar 85 procent in mei.

De sportdeelname in 2017 is overigens ten opzichte van andere jaren nog steeds het hoogst. De ongeveer 10 miljoen sporters is ongeëvenaard en is significant hoger dan vier jaar geleden, toen zo’n 8,7 miljoen mensen tussen de 5 en de 80 jaar minimaal vier keer per maand sportte.

Het aantal jongeren tussen de 5 en de 18 jaar dat at in mei 2017 vier keer of vaker sportte is dus hoger dan in april, maar ook aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren in mei. De 85 procent in mei betekent zo’n 2,3 miljoen jongeren die minimaal vier keer hebben gesport, terwijl dat aantal in dezelfde maand in de afgelopen vier jaar niet boven de 2,1 miljoen uitkwam. Een bemoedigende ontwikkeling voor veel sportclubs, waarvoor de jeugd bij ledenwerving en ledenbehoud een even belangrijke als complexe doelgroep vormt.

Per sport bekeken is de wandelsport ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden nog steeds veruit de grootste stijger met een toename van 510.000 beoefenaars. Gymnastiek/turnen (+100.000) en zwemsport (+80.000) nemen de tweede en derde plek in.  

Geïnteresseerden in alle relevante cijfers over de maand mei kunnen de gehele rapportage bekijken en downloaden.


NOC*NSF 07 jul. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: