Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

50-plus, een essentiële (doel)groep!

NOC*NSF23 jun. 2017

Mensen leven steeds langer en kunnen over het algemeen ook tot ver na hun vijftigste genieten van sport. Als dat verantwoord gebeurt, draagt dat bovendien weer bij aan de gezondheid van deze groep. En alsof dat al niet reden genoeg is om deze mensen op maat te bedienen met sportaanbod, is dit ook nog eens een snel groeiende doelgroep in onze samenleving. Specifiek aanbod heeft dus niet alleen een maatschappelijk belang, maar biedt sportclubs ook grote kansen!

De KNLTB realiseerde zich enkele jaren geleden al dat zowel het potentieel aan leden als de behoeften in deze leeftijdscategorie goede redenen zijn om hier met passend aanbod op in te spelen. Nog niet zo heel lang geleden brachten we hier op Sport.nl/Voorclubs nog eens naar voren hoe tennisvereniging LTC De Heerenduinen dat in het verleden deed.

Tennis Fit

De tennisbond en de verenigingen hebben in de afgelopen jaren echter niet stilgezeten. Nu maar liefst een derde van alle tennisleden tussen de 45 en de 64 jaar is, was het belangrijk aanbod te ontwikkelen dat exact gericht is op wat deze groep beweegt om te gaan en te blijven tennissen. Het antwoord is het programma Tennis Fit. Blessurepreventie is daarbij één van de toverwoorden. Tennis is een sport die je lang kunt beoefenen, mits je verstandig met je lichaam en inspanning omgaat. Want hoewel de doelgroep groot is, is bij tennis in deze leeftijd ook de uitstroom vrij hoog en blessures vormen een belangrijke oorzaak.

Succes in Meppel

Tennis Fit heeft oog voor deze aspecten. Het programma bestaat in grote lijnen uit lessen, een trainers toss en een expert meeting, waar een specialist op het gebied van gezondheid of materiaal vanuit zijn of haar vakgebied advies geeft om plezierig en zonder fysieke klachten te blijven spelen. Bij de trainers toss is dat eveneens het geval. Het is een toss en dus kan er ontspannen een potje worden gespeeld, maar de trainer is erbij om technische en fysieke tips te geven. Tennistrainers moeten hier overigens wel een verplichte workshop voor volgen. In Meppel bij MLTC werd dit gehele traject al met succes doorlopen en gaf de tennisleraar met veel plezier les aan oudere leden.

Stappenplan

Tennis is slechts een voorbeeld. In een vergrijzende maatschappij is het sowieso belangrijk je binnen beleid voor ledenbehoud deels te richten op blessurepreventie. Senioren hebben, zeker op iets latere leeftijd, tijd om te sporten en willen zo lang mogelijk gezond blijven. De 50-plussers in deze maatschappij vormen zo een groot ledenpotentieel, zo lang de sport maar geen aanslag is op de fysieke gesteldheid.

Geïnspireerd geraakt en wil je op jouw club zelf aan de slag met specifiek aanbod voor mensen van boven de 50? Maak dan een goede start met het hiervoor ontwikkelde stappenplan.


NOC*NSF 23 jun. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: