Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

19 juni: Dag van de Fondsenwerving

NOC*NSF09 jun. 2017

Nederlanders spenderen jaarlijks 5,7 miljard euro aan goede doelen. Slechts een heel klein deel van dit private geld gaat naar de sport, terwijl de gangbare inkomstenbronnen ook in deze sector steeds meer onder druk staan. Tijdens de Dag van de Fondsenwerving op maandag 19 juni op sportcentrum Papendal kunnen deelnemers zich laten inspireren en adviseren om meer inkomsten te verwerven voor hun sportdoel.

De dag vormt het voorlopige sluitstuk van de campagne ‘Sport, Daar Geef Je Om’, een initiatief van NOC*NSF, Eredivisie CV en de KNVB. De campagne en ook de dag op 19 juni hebben als algemeen doel nog eens te onderstrepen dat sport, door zijn unieke positie in de maatschappij en de grote betrokkenheid van mensen, veel mogelijkheden heeft om meer inkomsten te genereren dan nu het geval is. “De samenleving vindt sport heel belangrijk”, stelt Monique van Bijsterveld van het organiserend comité en zelf al jarenlang werkzaam in de wereld van de goede doelen. “Sport verbindt, biedt plezier, is goed voor de gezondheid en heeft een belangrijke economische functie. Gezien de maatschappelijke relevantie van sport en de enorme betrokkenheid van veel mensen bij een sportvereniging liggen hier grote mogelijkheden om meer inkomsten te genereren.”

Sport niet gezien als goed doel

Door middel van schenking of nalatenschap steunen mensen al heel regelmatig charitatieve organisaties, maar sport heeft een ander imago. Het wordt zomaar gezien als goed doel. Van Bijsterveld: “Sport wordt echter niet gezien als een goed doel, terwijl je als supporter op die manier direct een bijdrage kunt leveren aan de ambities van jouw club of de overwinning van je favoriete sporter. Gezinnen geven jaarlijks gemiddeld 260 euro aan goede doelen, waarvan 100 euro vaststaat. De resterende 160 euro gaat naar wie erom vraagt. Als de sport dat niet doet, gaat het naar een andere bestemming. De sport moet hierin niet te bescheiden zijn.”

De geefvraag leren stellen.

Tijdens de Dag van de Fondsenwerving, onder leiding van dagpresentator en voormalig wielrenster Marijn de Vries, leren deelnemers onder meer hoe met succes de geefvraag gesteld kan worden. Deskundigen en prominenten uit de sport informeren over de mogelijkheden om op deze manier meer inkomsten te generen voor clubs, verenigingen, gemeenten, bonden en teams. Diverse aspecten van fondsenwerving komen tijdens seminars aan bod, zoals het werven van nalatenschappen en crowdfunding. NOC*NSF-voorzitter Andre Bolhuis gaat in op het belang van meer geld naar sport en Sue Wicks van Sport Relief vertelt over succesvolle Engelse initiatieven.

Praat mee!

Verder is er aandacht voor het onderzoek Geven in Nederland van de Vrije Universiteit, schuiven Marc van den Tweel van Natuurmonumenten, oud-schaatster Yvonne van Gennip (Talentboek), NAC-directeur Justin Goetzee en rolstoeltennisster Diede de Groot aan voor een rondetafelgesprek en presenteert cabaretier Peter Heerschop aan het einde van de dag, een plan waarmee één keer per jaar collectief geld ingezameld zal worden.

De Dag van de Fondsenwerving is gericht op vrijwel iedereen die werkzaam is in de sport en over dit thema wil meedenken. Topsporters, bestuurders en vrijwilligers van verenigingen, medewerkers van bonden, sportmarketeers, pers, ambtenaren, politici, ze zijn allemaal welkom. Kijk op www.sportdaargeefjeom.nl voor meer informatie over dit onderwerp of meld je direct aan.


NOC*NSF 09 jun. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: