Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Vrijwilligers staan op, Tongelre voorlopig gered van ondergang

NOC*NSF03 mei 2017

RKVV Tongelre blijft voorlopig voortbestaan. Dat was de uitkomst van een bijzondere algemene ledenvergadering bij de Eindhovense voetbalclub op dinsdagavond. Voorzitter Maikel Zwegers riep op tot de vergadering en luidde daarmee de ultieme noodklok. De bijeenkomst moest direct een fors aantal nieuwe vrijwilligers opleveren, of het einde van de 97-jaaroude vereniging was een feit. Maar zover kwam het nu dus niet. Tijdens de vergadering stonden dertig nieuwe vrijwilligers op die de club van de ondergang willen redden. Nu is het zaak gedegen plannen te maken, waardoor Tongelre ook echt weer toekomst heeft.

De situatie van Tongelre kwam woensdagochtend ook uitvoerig aan de orde in een reportage in het NOS-Radio 1-journaal op NPO Radio 1, waarin voorzitter Zwegers persoonlijk uitlegde hoe precair de situatie is en hoe belangrijk het is dat met extra vrijwillige inzet de neerwaartse trend van de club, die zich ook in financieel opzicht aftekent, wordt gestopt. De dertig nieuwe vrijwilligers is een start, maar om op de lange termijn toekomst te hebben, zijn bij verenigingen als RKVV Tongelre tevens veranderingen in beleid én in mentaliteit nodig, zo benadrukte NOC*NSF-woordvoerder Geert Slot in dezelfde radio-uitzending.

Open club

Want wat willen je leden eigenlijk en welke behoeften hebben potentiële nieuwe leden? Wat leeft er in de buurt en hoe kun je daar als club met aanbod en activiteiten op inspelen? Welke mogelijkheden zijn er om de samenwerking aan te gaan met de gemeente en met lokale partijen als andere sportclubs en ondernemers? Het zijn de vragen die horen bij de ontwikkeling naar een open club, naar een club die zich openstelt voor kansen en initiatieven in de directe omgeving en bereid is te veranderen. Die ontwikkeling is overigens onlosmakelijk verbonden met de haast noodzakelijke bestuurlijke vernieuwing op een club. Hier op Sport.nl/Voorclubs kun je nog eens rustig nalezen wat het principe van de open club inhoudt en welke mogelijkheden het jouw club kan bieden.

Mankracht

De basis van dit alles blijft echter voldoende mensen die dit werk voor de club willen gaan doen en dat kan lastig zijn, zo weet Tongelre inmiddels maar al te goed. Onderzoek in 2015 toonde aan dat meer dan 75 procent van de Nederlandse sportverenigingen op zoek is naar meer vrijwilligers. In de radio-uitzending van woensdag kwam niet voor de eerste keer aan de orde dat er manieren zijn om relatief snel en effectief vrijwilligers te werven. Zo heeft de praktijk inmiddels veelvuldig bewezen dat de persoonlijke benadering bij het werven van vrijwilligers werkt. Vraag leden wat hun kwaliteiten zijn en wat ze graag voor de club zouden willen doen. NOC*NSF onderkent het belang van voldoende vrijwilligers en biedt daarom via de Academie voor Sportkader onder meer de bijscholing voor sportbestuurders ‘Help, ik zoek vrijwilligers!’ aan.

Voorbeelden uit de praktijk

Ook voorbeelden van andere clubs uit de praktijk kunnen echter veel waard zijn. Lees bijvoorbeeld eens over het succes van de persoonlijke benadering bij de werving van vrijwilligers door VVSB, of over de inzet van een heuse vrijwilligersscout bij de volleyballers van Albatros. Bovendien bewees het Ronald McDonald Huis Sophia in een volstrekt andere branche dat het mogelijk is ook jongeren in groten getale als vrijwilliger voor je te winnen. Ook daar bleek een persoonlijke benadering de sleutel tot succes.


NOC*NSF 03 mei 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: