Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

AED altijd toegankelijk: maak kans op een AED-buitenkast!

NOC*NSF01 mrt. 2017

Bij sportverenigingen hangen steeds vaker AED’s en dat is een goede zaak. Hiermee kunnen mensen met een hartstilstand snel gereanimeerd worden en stijgen de overlevingskansen aanzienlijk. Waar halverwege de jaren negentig ongeveer tien procent van de getroffenen overleefde, is dat inmiddels gestegen tot 23 procent en dat komt voornamelijk door de introductie van de AED, zo stelt de Hartstichting. AED’s hebben echter alleen het optimale effect als ze op een altijd toegankelijke plek hangen. En omdat te stimuleren is de Hartstichting een actie begonnen.

In het najaar van 2016 werden clubs middels een campagne nog gewezen op het belang van een AED en in dezelfde periode meldde het Rode Kruis dat AED’s heel regelmatig niet naar behoren functioneerden of op ontoegankelijke plekken hingen. Dat laatste wil de Hartstichting nu tegengaan door met een actie, mogelijk gemaakt door een schenking van de VriendenLoterij, maar liefst 800 gratis AED-buitenkasten weg te geven. Door de AED niet bijvoorbeeld in het clubhuis, maar in een buitenkast te plaatsen, is deze 24 uur per dag door mensen op het sportpark én in de directe omgeving toegankelijk en dat redt levens.

Meedoen

Heeft jouw club een AED maar hangt die nog niet op ideale locatie en wil je de overlevingskans na een hartstilstand vergroten? Laat je gegevens achter op www.hartstichting.nl/aed-kasten en maak kans op een gratis AED-buitenkast.

Elke week worden ongeveer 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat kan ook op de sportclub gebeuren. Zeker niet omdat sporten een groot risico betekent, maar wel mede omdat bestaande hartaandoeningen tot uiting kunnen komen tijdens inspanning. Juist daarom is de aanwezigheid van AED van groot belang.

Is op jouw club nog geen AED aanwezig? Verscheidene gerenommeerde elektronicamerken in de gezondheidszorg bieden AED’s aan en prijzen variëren van zo’n 1.000 tot 3.000 euro. Ook een relatief eenvoudige AED heeft alle vereiste functionaliteiten.

Meer doen

Precies weten hoe je persoonlijk moet handelen als iemand in jouw directe omgeving wordt getroffen door een hartstilstand? Op de website van de Hartstichting kun je je tevens aanmelden voor een cursus reanimeren. Of kun je al reanimeren en wil je hulp kunnen bieden als iemand in de buurt dat nodig heeft? Meld je dan aan als burgerhulpverlener.


NOC*NSF 01 mrt. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: