Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Sportclubs brengen vluchtelingen in beweging

NOC*NSF17 feb. 2017

Om (voormalige) vluchtelingen en nieuwkomers bekend te maken met het Nederlandse sportlandschap hebben Vluchtelingenwerk Nederland, de gemeente Amsterdam en NOC*NSF zes korte video’s gemaakt. In deze korte filmpjes, voorzien van verschillende vertalingen, vertellen nieuwkomers wat sporten voor hen betekent en hoe het hen helpt een nieuw bestaan op te bouwen. De video’s worden onder andere vertoond in COA’s en nieuwe verblijfsplaatsen in Nederland en zijn ook interessant voor sportaanbieders die iets willen ondernemen om de vluchtelingen te helpen.

Veel vluchtelingen uit oorlogsgebieden hebben traumatische ervaringen. Vaak hebben ze familieleden moeten achterlaten om de oversteek naar Europa te maken. Ze hebben te maken met veel stress, spanningen, angst en verkeren vaak in onzekerheid. Sporten en bewegen kan hen helpen om voor even de problemen te vergeten, andere mensen te ontmoeten en te werken aan hun gezondheid, zo laten de filmpjes stuk voor stuk zien.

Een van de video’s, die zijn ondertiteld in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrinya-Eritrees, gaat over Miranda en ee Eritrese hardloper. Zij sporten samen bij atletiekvereniging Phanos. Miranda is de trainster van de getalenteerde atleet en dit heeft geleid tot een hechte vriendschap. Een ander verhaal gaat over Zohor, een Pakistaanse vluchtelinge uit Syrië, die nu aan karateles geeft. Ze vertelt hoe sport haar kracht geeft en haar helpt bij het verwerken van haar problemen. NOC*NSF heeft van het Internationaal Olympisch Comité geld gekregen om vluchtelingen te helpen.

In afstemming met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, Right to Play en het Kenniscentrum Sport stimuleert NOC*NSF sportverenigingen om sportactiviteiten voor vluchtelingen te organiseren, zoals sommige clubs al eerder in de praktijk brachten. Op deze manier kunnen ze even hun problemen laten voor wat het is en kunnen ze kennismaken met de lokale bewoners en cultuur. Inmiddels worden verspreid in het land 20 COA-locaties ondersteund en zijn vanuit dit traject ruim 60 sportclubs actief bezig met het ontwikkelen van sportaanbod voor vluchtelingen.

 

Zet de filmpjes op je website

De video’s zijn onder andere te vinden op het YouTube-kanaal van NOC*NSF, in een aparte playlist. De video’s zijn door iedereen vrij te gebruiken. We helpen je graag bij het embedden ervan op je eigen club-, bond of gemeentewebsite.

Meer informatie over hoe je als sportvereniging vluchtelingen kunt helpen: kijk op www.sport.nl/voorclubs


NOC*NSF 17 feb. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: