Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

‘Eerste stap naar rookvrije club’

NOC*NSF23 feb. 2017

Roken en sport, het blijft een wat curieuze combinatie. Met regelmaat sporten is heel gezond en roken is dat nu eenmaal niet. In clubhuizen wordt natuurlijk niet gerookt, maar hoe dat verder op en om het terrein van de vereniging is geregeld, is voornamelijk aan de clubs zelf. Als het aan de hartstichting ligt, is de keuze makkelijk: alle sportverenigingen rookvrij. En bij voetbal- en handbalclub OBW in Zevenaar zien ze daar wel wat in. Vandaar dat de club recent begonnen is met een rookvrije zaterdagochtend.

‘Zien roken, doet roken’ is een veelgehoorde term en juist dat principe maakt accommodaties van sportclubs tot een veelbesproken onderwerp. Als ergens veel kinderen samenkomen, is het immers de sportclub en die kinderen moeten niet steeds worden geconfronteerd worden met rokers, zo meent de Hartstichting. Bovendien benadrukte de Hartstichting al vaker dat uit onderzoek is gebleken dat zeker 90 procent van de bevolking vindt dat roken en sport niet samengaan. OBW deelt de opvatting dat kinderen niet te makkelijk verleid moeten worden om een sigaret op te steken. Vandaar de start met een rookvrije zaterdagochtend, als de meeste jonge kinderen hun wedstrijden spelen.

‘Kleine stapjes’

OBW-bestuurslid Koen Wenting zei onlangs tegen Omroep Gelderland dat de club op termijn wel degelijk rookvrij wil zijn. “Maar we moeten kleine stapjes maken. En dit is een eerste stap. We willen zo in ieder geval de bewustwording bij de ouders vergroten dat roken in het bijzijn van kinderen gewoon geen goed voorbeeld is.” Voor ouders en anderen om het veld is het even wennen, maar er is toch voornamelijk steun voor het opvallende initiatief, dat navolging vindt bij steeds meer sportclubs in Gelderland.

Zelf in actie?

Uit de gegevens van de Hartstichting blijkt dat in Nederland inmiddels zestig sportclubs in Nederland volledig rookvrij zijn. Wil jij meer informatie over een verantwoord beleid ten aanzien van roken op jouw club of ben je eruit dat het terrein van je club rookvrij moet worden?  Hier op Sport.nl/Voorclubs is meer te vinden over rookvrije sportterreinen en ook op de website van de Hartstichting vind je meer informatie over de mogelijkheden. Daar kun je tevens lezen over ervaringen van sportclubs die de weg naar volledig rookvrij al zijn ingeslagen.


NOC*NSF 23 feb. 2017

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: