Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Sportdeelname: 2016 recordjaar!

NOC*NSF24 dec. 2016

2016 was een goed sportjaar. Heel goed zelfs, want het aantal Nederlanders dat minstens één keer per week sportte, was niet eerder zo hoog. 

Over heel 2016 heeft gemiddeld ruim 61 procent van alle Nederlanders in de leeftijd van 5 tot 80 jaar minstens één keer per week gesport. Omgerekend zijn dat bijna 9,5 miljoen mensen, een aanzienlijke stijging van maar liefst 6 procent ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit maandelijks onderzoek naar de sportdeelname in Nederland, uitgevoerd door GfK in opdracht van NOC*NSF.

Pieken en dalen

Uiteraard was het in 2016 niet al goud dat blonk: de sportdeelname kende pieken en dalen. Zo werd er in de maanden april en mei het meest gesport. En ook in september en november was de sportdeelname hoog. In augustus, december en januari was de sportdeelname het laagst. Wellicht heeft dat te maken met de zomervakantie en de winterstop. In 2016 werd door Nederlanders gemiddeld 8,1 keer per maand gesport.

Aantal sporters per week tussen 2013 en 2016:

undefined

Fitness first

Fitness won afgelopen jaar de slag om welke tak van sport het meest populair was: met ruim 2,7 miljoen sporters voerde het de populariteitslijst aan. Andere veel beoefende sporten in 2016 waren wandelen (2,1 miljoen), hardlopen (1,5 miljoen) en zwemmen (1,5 miljoen). 

Drenthe sportiefste provincie

De inwoners van Drenthe waren afgelopen jaar opmerkelijk sportief. Maar liefst 65 procent van de Drenthenaren sportte in 2016 minstens één keer per week. Daarmee is Drenthe de sportiefste provincie.

undefined 

Jeugd aan zet

Ook de wekelijkse sportdeelname van kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar is onderzocht. Met 74 procent was die afgelopen jaar eveneens het hoogst.

Naarmate de leeftijd vordert, neemt de sportdeelname doorgaans af. Ten opzichte van 2013 is de sportdeelname echter sterk gestegen. Vooral in de leeftijdsgroep 31-44 jaar is er ten opzichte van 2013 een forste stijging van 6,3 procent: van 51 procent in 2013 naar 57 procent in 2016.

undefined 

Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Nu de economie aantrekt, zien we dat mensen weer meer gaan consumeren en meer tijd en geld besteden aan de kwaliteit van leven. Fit is het nieuwe rijk, en gezond en actief leven wordt voor mensen steeds belangrijker. Ook is er een toenemende behoefte aan meer samenzijn en samendoen en dit zien we terug in de sportdeelname in Nederland. De populairste sporten lijken individuele sporten, maar worden steeds vaker in groepsverband beoefend, op vaste tijden en met vaste trainers.” Met name sportclubs die ondernemend zijn en gericht inspelen op de wensen van sporters, profiteren van de groei in sportdeelname.

Goed voorbeeld…

Goed voorbeeld doet goed volgen! Uit de cijfers van 2016 blijkt dat de sportdeelname in de overvolle sportzomer, met onder meer de EK atletiek in eigen land, de Tour de France en de Olympische Spelen in Rio, significant hoger was dan in de zomers van voorgaande jaren. De invloed van topsporters op de sportdeelname is lastig aan te tonen, maar uit onderzoek van GfK blijkt dat 40 procent van de actieve sporters geïnspireerd raakt om structureel te blijven sporten.

 

Bron: NOC*NSF

Foto: Shutterstock


NOC*NSF 24 dec. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: