Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Nationale vrijwilligersdag: hoe behoud je vrijwilligers?

NOC*NSF06 dec. 2016

Woensdag is het weer Nationale Vrijwilligersdag. Vrijwilligers in het algemeen staan dan in de schijnwerpers en het ministerie van VWS rijkt weer de ‘Meer dan handen’ -vrijwilligersprijzen uit, waarvoor kandidaten de afgelopen tijd konden worden voorgedragen. Meer dan terecht, want vrijwilligers houden je vereniging draaiende. Goede, gemotiveerde vrijwilligers wil je dan ook niet kwijt. Niet voor niks wordt steeds vaker benadrukt dat goed beleid ter behoud van vrijwilligers misschien wel belangrijker is dan werving. Maar hoe doe je dat dan goed, vrijwilligers behouden? Een aantal tips op een rij.

Hier op Sport.nl/Voorclubs staat al de nodige informatie over behoud en werving van vrijwilligers, maar Rotterdam Sportsupport zoomt ook regelmatig in op dit onderwerp. Zo ook eind november, toen aan de hand van het reilen en zeilen van voetbal- en cricketclub V.O.C. een vijftal concrete tips werd behandeld om vrijwilligers voor de club te behouden.

  1. Maak het werk helder en overzichtelijk. Veel mensen willen best iets voor de club doen, maar vinden het wel fijn om duidelijk te weten wat er van hen wordt verwacht.
  2. Beloon en verbind. Bij goede waardering van actieve vrijwilligers hoort ook een beloning op zijn tijd. Bij V.O.C. introduceerden ze het commissiediner en een gezellige avond daarna, voor alle commissieleden. Het is een passende beloning voor de vrijwilligers en het verbindt ze. Ze kennen elkaar immers lang niet allemaal.
  3. Beloning deel II. De vrijwilligers van V.O.C. kregen een VIP-behandeling aangeboden tijdens de jaarlijkse oefenwedstrijd van de club tegen de profs van Sparta Rotterdam. Ook dat werd zeer gewaardeerd.
  4.  Meer gezamenlijke etentjes. Er werden ook gezamenlijke diners georganiseerd voor trainers, coaches, teammanagers en andere vrijwilligers. Ook bij hen vergroot het de betrokkenheid bij de club.
  5. Aandacht voor scheidsrechters. De genoemde bijeenkomsten bieden een goede gelegenheid om onder de vrijwilligers arbitrage te promoten, zodat een aantal scheidsrechter wordt en blijft. Voldoende goede scheidsrechters op de club hebben, is immers geen eenvoudige opgave.

Ouders

Tenslotte krijgen bij V.O.C. de ouders van jeugdleden de nodige aandacht. Elk jaar komen er jeugdleden bij en hun ouders zijn potentiële vrijwilligers. Tijdens de zogenoemde ‘Tafeltjesavond’ zijn ouders van harte welkom om in groepjes door verscheidene commissieleden te worden bijgepraat over de verschillende commissieleden.

Wil je meer weten over hoe V.O.C. de verschillende plannen precies in de praktijk bracht? In het artikel op de website van Rotterdam Sportsupport legt Erna Truijens, lid van de vrijwilligerscommissie bij V.O.C, uitvoerig uit hoe de club te werk is gegaan.


NOC*NSF 06 dec. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: