Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Doe weer mee met campagne Blijf Helder!

NOC*NSF01 dec. 2016

Dit seizoen kunnen sportclubs voor de tweede maal aanhaken bij de campagne Blijf Helder, ter bevordering van verantwoord alcoholgebruik op en om de velden. Clubs kunnen zo actief een bijdrage leveren aan stimulering van verantwoord alcoholgebruik en tevens mooie prijzen winnen. De winnaar van de hoofdprijs mag zich bovendien ‘de helderste club van Nederland’ noemen. Blijf Helder, een initiatief van NOC*NSF en Heineken, kende vorig jaar zijn eerste seizoen. Toen was hockeyclub AH&BC de grote winnaar.

De wet is duidelijk op dit gebied: verkoop van alcohol aan mensen onder de 18 jaar is verboden. Dat is een feit sinds 2014, toen de nieuwe Drank- en Horecawet van kracht werd en de minimum leeftijd werd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Destijds werd ook bepaald dat elke vrijwilliger achter de bar de Instructie Verantwoord Alcohol schenken moet hebben gevolgd. De test, bestaande uit twintig multiple choice-vragen, kunnen vrijwilligers online doen. Wie zestien van de twintig vragen goed heeft, krijgt het certificaat.

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport loopt tevens een meerjarige campagne met kinderarts Nico van der Lely als boegbeeld. In zijn alcoholkliniek ziet hij van heel dichtbij welke problemen overmatig alcoholgebruik bij minderjarigen kan veroorzaken en vanuit die ervaring komt hij bij sportclubs uitleggen wat de risico’s zijn.

Motiveren en belonen

Blijf Helder wil voornamelijk de clubs zelf in beweging brengen, ze motiveren om actief bewustwording over risico’s van alcoholmisbruik op de vereniging te vergroten. Bovendien worden clubs die goede stappen zetten op het gebied van verantwoord alcoholgebruik, beloond. Heb je na aanmelding een bevestiging van deelname in de mail, dan krijg je een pakket met communicatiemiddelen toegestuurd en kun je aan de slag.

Dit jaar staan vooral goede ideeën en voorbeelden van verantwoord alcoholgebruik in de sport centraal. Zogenoemde ‘best practices’ van clubs die op hun eigen manier al mooie successen hebben geboekt op dit gebied, moeten zo veel mogelijk worden besproken en gedeeld. Op die manier worden zo veel mogelijk clubs geïnspireerd om hetzelfde te doen.

Prijzen en steekproef

In het najaar van 2017 bepaalt een deskundige jury welke club het leukste en creatiefste idee heeft geopperd. De winnaar mag zich vervolgens de ‘Helderste Club van Nederland’ noemen. Prijzen zijn onder meer sportclinics met toonaangevende sporters of kaarten voor sportevenementen. Dit seizoen is echter ook onderzoek naar de effectiviteit van de campagne onderdeel van het programma. Onder de deelnemende clubs wordt in het najaar van 2017 een kleine steekproef gehouden op de naleving van de wettelijke alcoholleeftijd.

Aanmelden

Meedoen? Schrijf je dan direct in voor ‘Blijf Helder’, ook als je vorig jaar hetzelfde hebt gedaan. Aanmelden doe je door te reageren op een mail die de clubs inmiddels hebben ontvangen van Blijf Helder of door een bericht te sturen naar info@blijfhelder.nl met de titel ‘aanmelding 2016-2017’. Doet jouw club voor de tweede keer mee en wil je opnieuw een communicatiepakket van Blijf Helder ontvangen, geef dit dan aan bij je aanmelding.


NOC*NSF 01 dec. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: