Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Staatssecretaris verlengt regeling gratis VOG tot januari 2020

NOC*NSF08 nov. 2016

Afgelopen zaterdag kon Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van veiligheid en justitie, bij voetbalvereniging RKVV JEKA uit Breda heuglijk nieuws brengen. De Brabanders werden officieel de 4.000ste vrijwilligersorganisatie die deelneemt aan de regeling gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en voor de staatssecretaris was het een prima gelegenheid om bekend te maken dat de regeling, die duidelijk zijn vruchten afwerpt, nog eens met drie jaar wordt verlengd.

Voor sportverenigingen en andere organisaties die veel met vrijwilligers werken, zoals scoutingclubs, hobbyverenigingen of kerken, biedt de VOG een extra garantie dat pupillen in een veilige omgeving kunnen sporten, spelen en verblijven. De VOG bewijst dat een vrijwilliger die met minderjarigen, verstandelijk beperkten of andere groepen werkt die bijzondere aandacht verdienen, van relatief onbesproken gedrag is. En de regeling die door Dijkhoff zaterdag met drie jaar werd verlengd, biedt vrijwilligersorganisaties zoals sportclubs de mogelijkheid de VOG voor hun mensen gratis aan te vragen. Dat kan nadat je als club tot de regeling wordt toegelaten, zoals voor JEKA zaterdag dus een feit was.

‘Vaart zit erin’

De regeling, die sinds 1 januari 2015 van kracht is, had eind september van dit jaar al geleid tot de aanvraag van 117.000 gratis VOG’s. Dat grote aantal deed de staatssecretaris besluiten de regeling met maar liefst drie jaar te verlengen, tot 1 januari 2020. “Want de vaart zit er nog steeds goed in”, aldus Dijkhoff in zijn toespraak in Breda op zaterdag. “In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er al ruim méér gratis VOG’s aangevraagd dan in heel 2015. Ik heb dan ook besloten het beschikbare aantal voor dit jaar éénmalig met 20.000 te verhogen.” Bovendien meldde hij dat vrijwel alle 4.000 organisaties die al tot de regeling zijn toegelaten, de komende drie jaar gratis VOG’s mogen blijven aanvragen.

Grensoverschrijdend gedrag op de kaart

De regeling is bij uitstek bedoeld voor clubs en andere vrijwilligersorganisaties met beperkte financiële mogelijkheden en geringe organisatorische slagkracht. Op deze manier zijn clubs toch in staat thema’s als seksueel grensoverschrijdend gedrag op de kaart te zetten en te tonen dat misbruik en seksuele intimidatie voor hen onacceptabel is. Bovendien bewijst de VOG in de afgelopen twee jaar ook concreet zijn waarde. Sindsdien kregen 183 vrijwilligers vanwege een relevant strafblad een VOG-weigering toegestuurd van de staatssecretaris.

Cadeau

Naast onderstreping van het belang van de VOG, was Dijkhoff natuurlijk ook in Breda om JEKA te fêteren als 4.000ste organisatie die werd toegelaten tot de regeling. En daar hoorde een cadeau bij. Namens het ministerie van Veiligheid en Justitie én NOC*NSF overhandigde hij de club een aantal doel-oefenwanden: zeilen met gaten bedoeld voor de doelopening, waarmee de precisie van schoten kan worden getraind. De staatssecretaris voegde er met een knipoog aan toe dat hij wel resultaat wil zien. “Ik verwacht dat als ik hier nog eens een keer kom kijken, alle vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied een doelpunt opleveren!”

Meer weten? Lees alles over de VOG hier op Sport.nl/Voorclubs of ga naar www.gratisvog.nl. Daar kun je jouw club ook aanmelden, zodat je voor de regeling in aanmerking komt.


NOC*NSF 08 nov. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: