Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Geslaagde Dag van het sportonderzoek

NOC*NSF22 nov. 2016

Het Instituut voor Sportstudies in Groningen was op 10 november gastheer voor de zevende editie van de Dag van het sportonderzoek. De organisatie kijkt terug op een meer dan geslaagd evenement. Als sportvereniging sta je er wellicht niet vaak bij stil, maar uit onderzoek is veel informatie te halen over de behoeften van je leden en het presteren van je club.

De Dag van het sportonderzoek (DSO) is een landelijk congres voor en door sportonderzoekers. De dag bood ook dit jaar een unieke gelegenheid voor ruim 400 sportonderzoekers (universitair, hogeschool, commercieel, gevorderd én beginnend), beleidsadviseurs en andere sportprofessionals om werk aan elkaar te presenteren en daarover met elkaar in debat te gaan. Er werd onder andere onderzoek gepresenteerd over de open club, onderzoek ten behoeve van betere verenigingsondersteuning, de buurtsportcoachregeling en sport als middel voor het bereiken van maatschappelijke doelen. De deelnemers deden ook dit jaar weer veel kennis op die ze kunnen gebruiken om sportverenigingen te ondersteunen.

Impressie

Aan de DSO was ook een late night show gekoppeld. Op de Nacht van het sportonderzoek DSO Late Night blikten 100 aanwezigen terug op Rio 2016 en werd de rol van sportonderzoek in Nederland besproken. Bekijk hier een video en foto’s van de DSO 2016.

Boymansprijzen

Ook interessant voor sportverenigingen was de zogenaamde Boymansprijs die werd uitgereikt aan Jan-Willem van der Roest voor zijn proefschrift over consumentisme bij sportverenigingen. Ontwikkelingen als individualisering en commercialisering zouden het voortbestaan van sportverenigingen kunnen aantasten. Zo bestaat er vrees voor een groeiende groep leden en potentiële leden die zich meer als consument opstellen binnen een sportclub. Dat zou onder andere een bedreiging kunnen vormen voor de bereidheid om vrijwilligerstaken op zich te nemen. Sportverenigingen zouden er volgens de nationale sportbonden goed aan doen om hun activiteiten flexibeler en servicegerichter vorm te geven om zo de concurrentie met commerciële sportorganisaties (zoals fitnessclubs) en informeel sportaanbod (zoals hardloop- en fietsclubjes) aan te kunnen gaan. Uit het promotieonderzoek van Van der Roest blijkt dat sportverenigingen nog niet in grote mate worden aangetast door consumentisme onder de leden. Landelijke sportorganisaties die veranderingen in sportverenigingen willen, doen er volgens Van der Roest vooral goed aan om in te zetten op veranderingen in het bestuur van de verenigingen. Met name de inzet van jonge, hoger opgeleide leden zorgt voor modernisering.

Relevant sportonderzoek voor verenigingen

Meten is weten, dat geldt ook voor een sportvereniging die zo goed mogelijk in wil spelen op de behoeften van haar leden en haar omgeving. Maar als club kun je ook zélf onderzoek doen, wat jou direct management informatie geeft over jouw vereniging. Bekijk hier de informatie over Clubmetingen. Ook interessant is de Sportaanbieders Monitor, die tweejaarlijks onder sportverenigingen wordt uitgevoerd. Alle trends en ontwikkelingen die relevant zijn voor sportclubs,en verklaringen daarvoor, komen in het onderzoek aan bod.


NOC*NSF 22 nov. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: