De modelcontracten moeten dus duidelijkheid scheppen in de arbeidsrelatie tussen twee partijen en de rechten en plichten die zij naar elkaar toe hebben. Sportorganisaties en zeker sportclubs zijn in dit opzicht een wat vreemde eend in de bijt. Clubs kunnen zeker als opdrachtgever samenwerken met externe partijen, maar die partijen zijn soms gehouden aan regels en richtlijnen waar de club zelf nauwelijks invloed op heeft.
Een sponsor kan bijvoorbeeld in de positie zijn om eisen te stellen, maar clubs hebben ook regelmatig te maken met regelgeving van (overheids-)instanties. Dan kan het gaan om zaken als het in bezit zijn van een VOG, voorkoming seksuele intimidatie, voorkoming dopinggebruik en hantering gedrags- en veiligheidsregels. Ook een door de club ingehuurde partij kan hiermee te maken krijgen.
Drie modellen
Om goed onderscheid in de verantwoordelijkheden te maken en zo toch een goede samenwerking met externe partijen aan te kunnen gaan, zijn dus drie specifieke modelovereenkomsten voor sportorganisaties ontworpen. Werkgevers in de Sport (WOS) en de Belastingdienst hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de modelcontracten en ze zijn inmiddels beschikbaar gesteld op de website van de WOS. Binnenkort zijn ze ook te vinden op Belastingdienst.nl.
In elk van de drie documenten staat in een toelichting onder de overeenkomst uitgelegd in welke situaties het modelcontract bruikbaar is. Vragen? Je kunt ze stellen via de gebruikelijke kanalen op de website van de WOS of bij de Belastingdienst.