Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Duurzaamheidsregeling: groen beleid én geld besparen

NOC*NSF10 okt. 2016

Vanaf 2 januari 2017 kunnen verenigingen weer een aanvraag indienen in het kader van de Duurzaamheidsregeling. De regeling spoort aan tot een ‘groener’ energiebeleid op de clubs, maar is net zo goed een steun bij het realiseren van forse besparingen. Bij voetbalclub Achilles 1894 weten ze daar alles van. Achilles is inmiddels drie jaar bezig met een actief duurzaam beleid en heeft in de periode de energierekening gehalveerd.

Bestuurslid Rudi Smit had door eigen initiatieven al de nodige kennis over duurzaamheid. Een aantal jaren geleden liet hij zonnepanelen op het dak van zijn woning plaatsen. En wat thuis kon, moest op grotere schaal ook mogelijk zijn op de club, zo dacht Smit. “Met 400 zonnepanelen á 200 kWh wek je 80.000 kWh aan energie op, ons toenmalige verbruik in een jaar. Daarmee kom je als club een heel eind richting de 0 op de meter.”

Kleine maatregelen, snel resultaat

De basis van verdere stappen was een energiescan op de club, in dit geval uitgevoerd door Energieadviesbureau Invent. De scan deed Achilles beseffen dat dat er met kleine, relatief eenvoudige maatregelen al veel kon worden bereikt. Zo werden de handmatige lichtschakelaars vervangen door bewegingssensoren.

“van kleedkamer tot kantine. Komt er iemand binnen, dan gaat het licht aan. En dat gaat vanzelf weer uit zodra de laatste persoon de ruimte verlaat. Verder hebben we warmwaterleidingen geïsoleerd, kapotte lampen vervangen door ledverlichting en witgoed zoals vrieskisten en koelkasten vervangen door energiezuinige modellen. Alles bij elkaar heeft het ons een besparing opgeleverd van 20.000 kilowattuur (kWh) per jaar, met weinig investeringen en dus een heel korte terugverdientijd.

 Vervolgens kwamen ook de zonnepanelen weer in beeld. “Niet op het clubgebouw, maar op het schuine dak van de tribune. Daar liggen de panelen in een optimale hoek ten opzichte van de zon waardoor de opbrengst hoog is. Het dak van de tribune kon nog 20 jaar mee en was sterk genoeg om 81 panelen te dragen. Ze liggen er sinds begin 2014.”

De duurzaamheidsregeling, gebruik hem zelf

Achilles kon de plannen dus mede realiseren door gebruik te maken van de Duurzaamheidsregeling, voluit de ‘Energiebesparing en verduurzaming sportaccommodaties’, en zo tot maximaal 30% van hun investering in energiebesparende maatregelen en duurzame energie terugverdienen. Daaruit blijkt nog maar eens dat de regeling niet alleen bestemd is voor idealisten, maar ook zeker heel aantrekkelijk is voor clubs die met verduurzaming hun energierekening aanzienlijk willen verlagen.

 

Stappenplan

Wil jouw club ook beginnen? Lees het interactieve stappenplan ‘verduurzaming sportaccommodaties’ beschrijft in zeven stappen hoe je jouw sportaccommodatie kunt verduurzamen en belangrijke documenten en actiepunten voor de lange termijn kunt borgen. Binnen elke stap worden de belangrijkste aandachtspunten toegelicht en praktische tips en handvatten aangereikt. Wie gebruik wil maken van de regeling, doet er goed aan de aanvraag ook echt op 2 januari in te dienen. Het jaarlijks beschikbare totaalbedrag van 6 miljoen euro wordt immers verdeeld volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’  

 

In de editie van het magazine Sport Bestuur en Management dat medio oktober verschijnt, wordt de verduurzaming van Achilles 1894 uitgebreider belicht en legt bestuurslid Rudi Smit uit met welke andere maatregelen de club erin slaagde de energierekening te halveren.


NOC*NSF 10 okt. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: