Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

AED en reanimatie: is het bij jouw club goed geregeld?

NOC*NSF23 okt. 2016

Elke week worden ongeveer 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat kan ook op de sportclub gebeuren. Zeker niet omdat sporten een groot risico betekent, maar wel mede omdat bestaande hartaandoeningen tot uiting kunnen komen tijdens inspanning. Snel ingrijpen is bij een hartstilstand van levensbelang en daarbij zijn mensen die kunnen reanimeren, maar ook een AED in de buurt, essentieel. Is dat op jouw club in orde?

Een AED – Automatische Externe Defibrilator – is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Door middel van een korte schok kan het hartritme worden hersteld. De AED is zo gemaakt dat iedereen het apparaat kan gebruiken en niemand schade kan aanrichten door het gebruik ervan.

Werkend en bereikbaar

De komst van de AED heeft al veel resultaat opgeleverd. Waar halverwege de jaren ’90 ongeveer tien procent van de getroffenen overleefde, is dat inmiddels gestegen tot 23 procent. Dat komt met name omdat meer AED’s zijn te vinden op openbare plaatsen, zo stelt de Hartstichting. Het Rode Kruis luidt tegelijkertijd echter de noodklok omdat het met de bereikbaarheid en werking van die AED’s zeer matig gesteld zou zijn. Het Rode Kruis ontwikkelde zelfs een app waarmee burgers de status van een AED kunnen doorgeven. Op dit moment zijn er 26.000 AED’s aangemeld bij het Rode Kruis, waarvan slechts zeven procent goed gecontroleerd is.

Ook op sportclubs is een AED geen overbodige luxe. En ook dan is het belangrijk dat het apparaat te allen tijde gebruikt kan worden. Dat betekent in ieder geval dat de AED moet werken en dat hij gelokaliseerd moet zijn aan de buitenkant van een pand, waardoor hij ook na sluiting van kleedkamer of clubhuis nog te gebruiken is.

Reanimeren

Verder is het nog steeds heel belangrijk dat voldoende mensen onder de bevolking kunnen reanimeren. Via de website van de Hartstichting kunnen mensen zich aanmelden voor een reanimatiecursus en wie al kan reanimeren, kan zich opgeven als burgerhulpverlener. Op de website van de Hartstichting wordt tevens helder uitgelegd welke zes stappen je moet doorlopen wanneer iemand wordt getroffen door een hartstilstand.

Is op jouw club nog geen AED aanwezig? Verscheidene gerenommeerde elektronicamerken in de gezondheidszorg bieden AED’s aan en prijzen variëren van zo’n 1.000 tot 3.000 euro. Ook een relatief eenvoudige AED heeft alle vereiste functionaliteiten.


NOC*NSF 23 okt. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: