Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

11 oktober, Coming Out Day

NOC*NSF11 okt. 2016

Vandaag is het Coming Out Day. De dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het uit de kast komen van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Want dat uit de kast komen – de coming out – is nog steeds niet voor iedereen even makkelijk. Hoe zorg je dat iedereen zich thuis voelt binnen de club?

Het blijft een heikel onderwerp, homoseksualiteit en sport. Al in 2011 bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction dat veel homo’s niet uit de kast durven te komen binnen hun club. De reden? Angst voor de reacties van hun teamgenoten.

Dat wordt ook duidelijk uit het verhaal van hockeyer Pepijn Keppel. “Daar [in Jong Oranje, red] draaide het om presteren. Ik wilde geselecteerd worden, mijn plek behouden. Ik was bang dat zeggen dat ik homo ben een teken van zwakte zou zijn. Dat ik verwijderd zou raken van de groep omdat ik anders ben.”

Rol van de trainer

Een veilige omgeving creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Het klinkt zo makkelijk, maar ga er maar aan staan. Als trainer ben je opgeleid om de conditie en techniek van je pupillen te verbeteren. Maar hoe weet je of iedereen ook echt met plezier naar de club komt?

Om dat te kunnen zien heb je meer nodig dan speltechnisch inzicht. Observeren, vragen stellen en luisteren zijn skills die onmisbaar zijn voor trainers die sportplezier hoog in het vaandel hebben. Want daar gaat het uiteindelijk om: sportplezier. En dat plezier is groter als je het gevoel hebt erbij te horen, en je jezelf kan zijn. 

Sport voor iedereen

Maar hoe zorg je dat ook echt iedereen met plezier naar de club komt, en zich daar veilig voelt? Als je dat te weten wilt komen is het verenigingstraject ‘Sport voor iedereen’ een aanrader. Dit traject biedt je handvatten om het klimaat binnen de vereniging nog veiliger en meer open te maken.

Zo leer je om uitsluiting op basis van niet-zichtbare verschillen te herkennen en bespreekbaar te maken. En welke maatregelen je kan nemen zodat iedereen zich veilig voelt en zichzelf durft te zijn binnen de club. Leden kunnen bij signalering zelf aan de bel trekken door contact te zoeken met de vertrouwenscontactpersoon op de club.

Alvast aan de slag op jouw club? Bekijk de tips in de brochure ‘Sport voor iedereen’. Het traject ‘Sport voor iedereen’ draagt bij aan een stevige basis voor een veilig sportklimaat op de club. Het is echter tevens een prima vervolg op de workshops Sportief Besturen en het verenigingstraject Sportief Coachen.

 

Meer weten over het traject Sport voor iedereen? Stuur je mail naar opleidingen@nocnsf.nl


NOC*NSF 11 okt. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: