Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Rookvrije sportterreinen voor kinderen: ook jouw club kan ermee aan de slag

NOC*NSF13 sep. 2016

Driekwart van de Nederlandse kinderen tussen de 6 en de 17 jaar is lid van een sportvereniging en daarmee is het een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Op veel sportterreinen wordt buiten echter nog vaak gerookt. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat maar liefst 89% van de Nederlandse bevolking voor compleet rookvrije sportverenigingen is. Clubs die de weg naar rookvrij willen inslaan, kunnen direct aan de slag met een praktische toolkit.

Die 89%, resultaat van onderzoek van onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij, onderstreept nog eens hoe breedgedragen het initiatief is om sportverenigingen rookvrij te maken. De Hartstichting grijpt de start van het nieuwe sportseizoen aan om nog eens nadrukkelijk te pleiten voor rookvrije sportterreinen en de clubs op te roepen om zelf in actie te komen. Geïnteresseerde verenigingen kunnen via www.hartstichting.nl/rookvrij-sporten een handige Toolkit Rookvrij Sporten aanvragen. Bovendien is er voor de eerste 100 clubs die op weg gaan naar rookvrij, een leuk fanpakket beschikbaar.

 “Hoewel er in Nederland een grote wens is om te voorkomen dat kinderen gaan roken of meeroken, is de praktijk helaas anders” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Zo’n 26 procent van de bevolking boven de 18 jaar rookt nog steeds, ondanks de grote gezondheidsrisico’s. Dit gebeurt vaak in het zicht van kinderen op plekken waar zij veel komen, ook langs de lijn.”

Steeds meer clubs rookvrij


De stap naar volledig rookvrij maken niet alle verenigingen zomaar, maar het draagvlak voor dit idee onder de clubs groeit wel. Momenteel zijn de terreinen van tien Nederlandse sportverenigingen volledig rookvrij. Daarnaast zijn er een aantal verenigingen die stapsgewijs op weg gaan naar geheel rookvrij. Voetbalclub RCL uit Leiderdorp,  is wel goed op weg. Zij hebben nu nog één plek zoveel mogelijk uit het zicht waar gerookt mag worden en zetten eind dit jaar de stap naar geheel rookvrij. “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen”, blikt voorzitter Kees van der Burg terug. “Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers. Er is denk ik genoeg draagvlak binnen de verenigingen om rookvrij te worden. Het sluit aan bij het toenemende besef dat we kinderen moeten beschermen tegen roken, nationaal en internationaal.”

Rookvrije Generatie

In Nederland raken per dag zo’n honderd kinderen verslaafd aan roken, terwijl jaarlijks 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken en nog eens enkele duizenden door meeroken. De cijfers sterken de Hartstichting in het idee dat de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, van groot belang is. Geïnteresseerd? Lees meer over de Rookvrije Generatie.


NOC*NSF 13 sep. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: