Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Inspirerende Buurtsportcoachdag

NOC*NSF01 jul. 2016

Buurtsportcoaches streven ernaar om meer mensen te laten sporten en bewegen in de buurt. Ze doen dat niet alleen vanuit het sportaanbod, maar zorgen ook voor samenwerking met bijvoorbeeld welzijn, gezondheidszorg, jeugdzorg, kinderopvang en onderwijs. Misschien is er binnen jouw gemeente, of zelfs binnen je sportclub, wel een buurtsportcoach werkzaam en merk je hoe belangrijk zijn of haar rol kan zijn. Om de ervaringen en resultaten van buurtsportcoaches te delen wordt er jaarlijks een landelijke Buurtsportcoachdag georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst wordt ook een Stimuleringsprijs uitgereikt. Dit jaar vond de landelijke Buurtsportcoachdag plaats op 16 juni. Het was een drukbezochte en inspirerende dag.

Verschillende rollen en taken

De groep buurtsportcoaches is de laatste jaren enorm gegroeid. In bijna alle gemeenten is wel minstens één buurtsportcoach werkzaam. Hoe hun werkzaamheden er uitzien, verschilt echter per gemeente. Er zijn buurtsportcoaches die zich op een bepaalde doelgroep richten of die sport verbinden met bijvoorbeeld (jeugd)zorg. Anderen houden zich bezig met uitvoering en organisatie van sport- en beweegactiviteiten of hebben juist een coördinerende en verbindende rol. Omdat het een relatief jong beroep is, kunnen buurtsportcoaches nog veel van elkaars ervaringen leren. Een van de manieren om dat te doen is via bijeenkomsten. Bijvoorbeeld op de landelijke Buurtsportcoachdag die dit jaar op 16 juni plaatsvond in Utrecht. Daar werd het talent en de passie van de buurtsportcoaches centraal gesteld.

Terugblik op de landelijke Buurtsportcoachdag

De landelijke Buurtsportcoachdag vond plaats in sportcomplex Nieuw Welgelegen te Utrecht. De dag ging om drie uur van start met een opening waarbij meer dan honderd buurtsportcoaches uit alle hoeken van Nederland aandachtig zaten te luisteren naar de kick off in de vorm van een update voor de buursportcoaches en de werkgevers. Daarna nam Peter Sprengers het podium met een inspirerend verhaal over het gebruik van social media. Vervolgens was het de beurt aan de genomineerden voor de prestigieuze Stimuleringsprijs Buurtsportcoach & Combinatiefunctionaris 2016. Deze prijs is bedoeld voor een buurtsportcoach of combinatiefunctionaris die zich onderscheidt van de massa door een unieke of innovatieve werkwijze. De genomineerden lieten een filmpje van zichzelf zien en kregen daarna kort de mogelijkheid om zichzelf te pitchen. Na de pauze stond er wederom een plenair gedeelte op de agenda waar in dit geval Wouter Plevier de deelnemers meenam in het thema ‘Persoonlijke Effectiviteit’. Tot slot volgde een bloedstollende strijd om de Stimuleringsprijs waarbij de drie genomineerden aan de hand van een live stemronde  de strijd met elkaar aangingen. Na een nek-aan-nekrace kwam Lisanne Huijzendveld als winnares uit de bus. Door de inzet van Lisanne is het laagdrempelig beweegaanbod in de volkswijk Soesterkwartier in Amersfoort enorm gestegen, evenals de betrokkenheid van zowel verenigingen als buurtbewoners. Zij is hierin succesvol doordat ze niet alleen samenwerkingspartners kan overtuigen, maar ook de doelgroep zelf weet te motiveren en te betrekken. De dag werd afgesloten met een talking dinner waarbij de deelnemers samen aan een thematafel plaats konden nemen om te sparren over een aantal onderwerpen.


NOC*NSF 01 jul. 2016

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: