Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Jongvolwassenen

Door NOC*NSF

Volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 49 jaar hebben het druk: studie, werk en/of gezin nemen een groot deel van hun tijd in beslag. Tegelijk vinden ze sporten vaak leuk en is fitheid voor hen belangrijk. Daarom proberen velen van hen in hun drukke schema toch tijd vrij te maken om te sporten, waar de één beter in slaagt dan de ander. Er is dus een speciale behoefte en dat biedt clubs weer kansen.

Belangrijk uitgangspunt voor het behouden van volwassen leden is dat je als club probeert in je aanbod voor deze mensen flexibel mee te bewegen met de behoeften en de tijd die zij daarvoor vrij kunnen maken. Bevinden zich veel studenten onder de leden? Pas dan trainingstijden aan. Zijn er veel jonge gezinnen lid van je club? Probeer dan sportaanbod voor ouders te ontwikkelen, wat tegelijk met de training of wedstrijd van de kinderen plaatsvindt. Uitgangspunt is dat je als club aan deze doelgroep meegeeft dat lid blijven loont en de drempels zo laag mogelijk worden gemaakt.

In een factsheet is helder weergegeven wat deze mensen willen en waar je als sportaanbieder op in kunt spelen. Bekijk de factsheet hier.

Exitproces volwassenen

Als vereniging wil je je leden langere tijd voor de club behouden, maar voor die leden is het steeds minder vanzelfsprekend om een langdurig lidmaatschap aan te gaan. Soms haken ze af omdat ze te druk zijn met andere dingen, omdat het sportaanbod toch niet helemaal aansluit bij hun verwachtingen, omdat ze ergens anders goedkoper kunnen sporten, et cetera.

Inzicht in de afhaakredenen van opzeggende leden is waardevol. Het brengt elementen aan het licht die je wellicht kunt verbeteren om sporters langer te behouden. Zestien sportbonden en NOC*NSF hebben samen een korte vragenlijst en een ‘voorbeeld bericht’ opgesteld voor leden die afhaken. Daarmee kun je de oorzaken waarom leden afhaken heel concreet maken. Je mag die overnemen voor je eigen vereniging. Je kunt de vragenlijst en het voorbeeldbericht hier bekijken.

Het Sportieve Werken

De jongvolwassenen bieden ook extra kansen voor de club. Denk eens aan de zzp’ers en flexwerkers, die niet als werknemer in dienst zijn bij een bedrijf. Velen van hen werken graag buiten de deur, maar zijn niet bereid om structureel kantoorruimte te huren. Tegelijk komen ze net als de werknemers tijd tekort om te sporten of kunnen ze daar na een lange dag hard werken niet meer de motivatie voor opbrengen, terwijl ze sport wel belangrijk vinden om gezond en fit te blijven. Daarvoor is het concept Het Sportieve Werken ontwikkeld. Dit biedt kansen voor clubs! Meer informatie over de mogelijkheden van Het Sportieve Werken vind je hier en ook bij Sport & Zaken.

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: