Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

50-plussers

Door NOC*NSF

De 50-plussers van tegenwoordig zijn mensen die het belangrijk vinden fit en vitaal te blijven en vaak net iets meer vrije tijd krijgen dan in de jaren daarvoor. Om die reden is het voor de club belangrijk om te zorgen dat deze groep mensen het in de vereniging naar zijn zin heeft. Een passend aanbod en een goede begeleiding zijn belangrijke elementen. Wat kun je als club nog meer doen om ervoor te zorgen dat je deze groep leden zo lang mogelijk behoudt?

De meeste 50-plussers hebben in het verleden wel aan sport gedaan, maar in de leeftijdsfase tussen 50 en 65 jaar is hun sportdeelname relatief laag: 60 procent doet minimaal 12 keer per jaar aan sport. Vaak krijgen mensen in deze leeftijdscategorie meer vrije tijd, omdat ze minder gaan werken en minder zorgtaken voor hun kinderen hebben. Wel hebben ze vaak nog een baan en een druk sociaal leven. Maar daarnaast blijft er genoeg vrije tijd over om te sporten. En wellicht ook nog wat meer binnen de club te doen.

Boven de pensioengerechtigde leeftijd neemt de hoeveelheid vrije tijd toe, maar de sportdeelname juist af. Sport in deze leeftijdsfase is belangrijk om sociale contacten te onderhouden of te maken en om fysiek gezond te blijven.

50-plussers die werken zijn vitaal en willen graag fit blijven. Sportactiviteiten als Start to Run, Start2Bike en 7 tegen 7 voetbal sluiten hierbij aan. Gepensioneerden hebben vooral behoefte aan gezelligheid, samen genieten en vitaal blijven. Voor deze doelgroep zijn sportieve activiteiten als Sneeuw Fit, Fithockey en Valpreventie bij judoclubs ontwikkeld.

Stappenplan 50plussport

Wil je het sportaanbod voor 50plussers binnen jouw vereniging verbeteren? Gebruik dan het handige Stappenplan 50plussport. In het document vind je tal van mogelijke acties, waar voor jouw club wellicht nog kansen liggen. Op basis van de vraag en de situatie kun je met het stappenplan je sportaanbod verbeteren en zo ook binnen jouw club ruimte maken voor deze groeiende doelgroep.

Behoud gepensioneerde leden

60-plussers houden van gezelligheid en gastvrijheid. Om hen voor jouw vereniging te winnen is het belangrijk dat leden zich welkom voelen. Daarbij helpen een fijne, informele sfeer en een excellente service, zowel bij aankomst, vertrek als tijdens het verblijf op de sportaccommodatie. Vraag ook regelmatig hoe het hen bevalt en neem contact op als mensen niet aanwezig zijn. Competitie is voor gepensioneerde leden meestal niet zo belangrijk, ze vinden het vooral leuk om gezellig samen te bewegen. In tegenstelling tot de drukbezette jongeren en jongere volwassenen sporten ze graag overdag, op tijdstippen dat het niet zo druk is op de accommodatie.

Vaak twijfelen 60-plussers of hun gezondheid en fysieke capaciteiten het wel toelaten om te sporten. Laat zien dat sporters met eventuele fysieke klachten ook bij je terecht kunnen en werk met opgeleide trainers die rekening houden met (on)mogelijkheden. Laat iedereen meedoen op zijn eigen tempo, manier en niveau. Organiseer aangepast sportaanbod, bijvoorbeeld met zachtere materialen, een kleiner veld of differentiatie binnen de training. 65-plussers sporten het liefst met gelijkgestemden, bijvoorbeeld met dezelfde fysieke (on)mogelijkheden. Zij hechten veel waarde aan goed opgeleide trainers en instructeurs bij wie ze zich veilig voelen. Ze geven de voorkeur aan een trainer die oog heeft voor elke deelnemer afzonderlijk en in kan gaan op eventuele bijzonderheden, die extra aandacht besteedt aan persoonlijk contact en gezelligheid en die wel enthousiast, maar niet belerend is.

Ouderen voelen zich jong en willen niet aangesproken worden op hun leeftijd of bestempeld worden als ‘senior’, ‘oudere’ of ‘bejaard’. Kies in je communicatie met deze doelgroep dus altijd voor fit, verzorgd, actief en gelukkig ogende ouderen. Benoem dat ze kunnen sporten met ‘maatjes’ en leg de nadruk op gezelligheid, genieten, fitheid en contact. Dan zijn je leden snel ook degenen die ervoor zorgen dat er nieuwe leden bij komen!

Samenwerking zorg en sport

Zoals al werd aangegeven twijfelen veel 60plussers aan hun fysieke mogelijkheden om aan sport te doen. Of zijn ze even niet zo vitaal, als ze wellicht zouden willen. Deze mensen kun je behouden voor je club door samen te werken met zorgverleners. Dan hebben de deelnemers het gevoel dat er goed gelet wordt op het juiste aanbod en de juiste begeleiding voor hun situatie.

Als je de samenwerking wilt zoeken met zorgverleners, dan is het goed om op enkele zaken te letten. Zo is het bijvoorbeeld heel zinvol om samen met enkele andere sport- en beweegaanbieders een zorgverlener te benaderen. Tien tips om samen te werken met zorgverleners vind je hier.

Exitproces 50-plussers

Ook voor 50-plussers geldt: om allerhande redenen kan het gebeuren dat zij stoppen met sporten. Inzicht in afhaakredenen van opzeggende leden is waardevol. Het brengt elementen aan het licht die je wellicht kunt verbeteren om sporters langer te behouden. Zestien sportbonden en NOC*NSF hebben samen een korte vragenlijst en een ‘voorbeeld bericht’ opgesteld voor leden die afhaken. Je mag die overnemen voor je eigen vereniging. Je kunt de vragenlijst en het voorbeeldbericht hier bekijken.

Gerelateerd

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: